Hlavní obsah

Nokia se snaží vrátit na mobilní vrchol. Cesta to ale nebude snadná

Novinky, mif

Je to sotva pár let, co společnost Nokia kralovala mobilnímu světu. Tento finský podnik ale zaspal na poli chytrých telefonů, kvůli čemuž značka prakticky zmizela z pultů obchodů. V letošním roce se to podnik bude snažit změnit a vrátit se opět na vrchol. Cesta to však nebude snadná.

Nokia 3310 (2017)Video: Nokia Mobile

 
Článek

V otázce mobilních technologií byl pro Nokii patrně nejdůležitější rok 1967. Tehdy si ještě nepříliš výrazný podnik začal budovat renomé ve světě. Vznikla samostatná divize zabývající se výrobou telekomunikačních přístrojů. Nejprve se vše točilo okolo síťových zařízení. První telefon – Mobira Senator – byl uveden na trh v roce 1982, o dva roky později se pak objevil slavný Mobira Talkman – přenosný autotelefon.

Vývoj pak nabral velice rychlý spád a začátkem 90. let už Nokia chrlila na trh jeden mobilní telefon za druhým. Tyto přístroje se již podobaly modelům, které známe dnes. Rychlé inovace a nemalé investice do vývoje nesly svoje ovoce – finská společnost se stala největším výrobcem mobilů na světě.

Foto: Nokia

Nokia 5110

Nokie 5110, 3210, 7110 či 8210 – to byly přístroje, po kterých toužil v devadesátých letech snad každý. Byly symbolem vrcholné mobilní techniky a otázkou prestiže.

Kdy nastal zvrat? Firma zaspala při rozvoji chytrých telefonů. Na začátku 21. století totiž nikdo nevěřil, že by lidé mohli chtít od mobilu něco jiného než jen posílat zprávy, telefonovat a občas si zahrát nějakou jednoduchou hru. Nevěřil tomu ani někdejší šéf Nokie Jorma Ollila, který vedl firmu mezi lety 1992 a 2006. A právě to se stalo firmě osudným.

Apple iPhone změnil mobilní svět

Popularita chytrých telefonů neustále rostla a vše vyvrcholilo rokem 2007, kdy společnost Apple ukázala světu první iPhone. Ten se stal naprostým fenoménem a malou chytrou krabičku, která dokáže přehrávat hudbu, chtěl téměř každý.

Osudové selhání přiznal v roce 2011 i někdejší šéf Nokie Stephen Elop v otevřeném dopise, který adresoval zaměstnancům. „Stojíme na hořící plošině a musíme jednat velice rychle, jinak shoříme,“ přirovnal tehdy situaci firmy.

Foto: Apple

Porovnání první generace iPhonu

„iPhone od Applu zcela změnil význam slova smartphone, upoutal pozornost vývojářů a vytvořil novou mocnou platformu. Jasně ukázal, že když vyrobíte dobrý telefon, lidé jsou za něj ochotni utratit velké peníze. iPhone se objevil v roce 2007 a my stále ještě nemáme konkurenceschopný produkt,“ uvedl v roce 2010.

I přesto zvládla Nokia dominovat trhu s mobilními telefony až do roku 2012, tehdy ji však z pomyslného trůnu sesadila konkurenční společnost Samsung a podíl firmy začal klesat měsíc od měsíce více.

Pod vedením Elopa se Nokia snažila uspět i na trhu smartphonů. Přišla například s revoluční novinkou – nabídla ke svým telefonům hlasovou off-line navigaci do auta úplně zadarmo. A stále novější a dokonalejší chytré telefony uváděla na trh několikrát do roka. Na globální úspěch to ale nestačilo.

Nakonec byl podnik nucen mobilní divizi odprodat za 5,44 miliardy eur (zhruba 140 miliard Kč) americkému Microsoftu, který však postupně nechal značku Nokia na smartphonech umřít.

Úplně nové modely

Zlom nastal až letos, kdy se přístroje s logem Nokia vracejí na trh. Finové je sice nevyrábějí sami, za výrobou stojí společnost HMD Global, ale na vývoj mají vliv přímo lidé z Nokie. Tři nové přístroje by se měly objevit na pultech obchodů už v tomto měsíci – jde o modely Nokia 3, 5 a 6.

Nokia 6Video: archív výrobce

Šestka disponuje 5,5palcovým displejem s Full HD rozlišením a unibody konstrukcí, která je vyrobena z monolitu slitiny hliníku a hořčíku. Telefon je navíc vybaven duálními reproduktory s chytrým audio zesilovačem a certifikovanou podporou Dolby Atmos.

Vrcholné provedení bude pracovat pod operačním systémem Android, stejně jako i zbylé dvě novinky – Nokie 5 a 3. Ty vycházejí designově z šestky, budou však menší. Pětka nabídne 5,2palcový displej a trojka pak pětipalcový.

Nokia 5Video: Archiv výrobce

Tři nové smartphony nejsou tím jediným, čím se značka Nokia bude snažit v letošním roce zákazníky zaujmout. Velmi očekávaný je také reinkarnovaný model 3310, který by se měl stejně jako nové smartphony začít prodávat v průběhu června.

Tato novinka není vybavena žádným operačním systémem ani dotykovým displejem, naopak sází na klasickou tlačítkovou konstrukci. Díky tomu je cena ještě příznivější, novinka bude stát 1590 Kč.

Lákavé budou i ceny nových smartphonů. Základ nabídky bude tvořit Nokia 3, u které se počítá s baťovskou cenovkou 3999 Kč. Nokia 5 pak bude nabízena o 1500 korun dráž, tedy za 5499 Kč. A konečně vrchol nabídky s pořadovým číslem šest vyjde v tuzemských obchodech na 6799 Kč.

Ani příznivé ceny však nemusí na návrat na vrchol stačit. Značka Nokia má před sebou ještě dlouhou cestu.

Nokia 3 Video: Archiv výrobce

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Vyráběli i toaletní papír

Nokia, to nejsou pouze mobilní telefony. Původem finská společnost vznikla ještě dříve, než si lidé mohli první mobil vůbec koupit. Tato firma se původně věnovala papírenskému průmyslu, například i výrobě toaletních papírů. Postupně se ale vypracovala až k elektronice, která ji nakonec vynesla na mobilní vrchol.

V roce 1865 finskou společnost založil Fredrik Idestam ve městě Nokia – právě podle něj se tento světoznámý podnik jmenuje. K papírně se na konci 19. století přidala firma na zpracování kaučuku, kterou vlastnil Eduard Polón. V portfoliu Nokie se tak rázem objevily například holínky.

Pro samotné zakladatele i pro jejich následovníky, kteří stáli v čele podniku, byla vždycky typická odvaha riskovat. To se zúročilo historicky hned několikrát, nejvíce však v první polovině 20. století, kdy se Nokia jako jedna z mála rozhodla věnovat výrobě elektronických součástek.

Od telefonních, telegrafních a elektrických kabelů se postupně podnik propracoval až k práci na radiostanicích pro armádu a záchranné služby. A právě to byl v 60. letech minulého století první vpád do telekomunikací. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám