Hlavní obsah

V Česku je stále o hodně dráž než v EU, kritizuje sdružení nové tarify T-Mobilu

Novinky, mif

T-Mobile v úterý zveřejnil nové mobilní tarify, které vůbec poprvé v Česku přinášejí velký datový limit i při zachování poměrně příznivé ceny. Spotřebitelská organizace Telefonující.cz však upozornila, že nové tarify jsou stále nad průměrem EU.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ceníme si snahy T-mobilu o zlepšení své nabídky, ale pořád platí, že i nové tarify jsou dražší cca o 20 až 45 %, než srovnatelné běžně dostupné ceny v Evropské unii,“ uvedl předseda spolku Telefonující.cz Svatopluk Bartík.

Současně přidal srovnání některých nových tarifů. Například Mobil M, který bude patrně patřit k těm nejpopulárnějším, vyjde u T-Mobilu na 799 Kč. Podle Bartíka se však ve zbylých 27 zemích EU dá pořídit v průměru za 676 Kč.

V zahraničí klidně o čtvrtinu méně

Ještě propastnější je rozdíl u vyšších nabídek. Například tarif Mobil XL vyjde tuzemské zákazníky na 1499 Kč. Za stejné služby však lidé v ostatních státech EU zaplatí podle sdružení v průměru 1042 Kč, tedy o více než čtvrtinu méně.

„Jsme zvědaví, jak zareaguje O2 a Vodafone a zda půjde o konkurenční chování, nebo – jako dosud vždy – jen o cenové dorovnání bez snahy o cenovou konkurenci,” uzavřel Bartík.

Zacíleno na mobilní internet

Je však nutné podotknout, že nová nabídka T-Mobilu je citelně výhodnější, než tomu bylo doposud. Platí to především pro jedince, kteří velmi využívají mobilní internet. Doposud totiž prakticky všichni operátoři nabízeli datové balíčky o velikosti 1,5 GB. Pokud si lidé připlatili, mohli se dostat klidně až na 5 GB.

T-Mobile však u nových tarifů počítá s datovými limity až 60 GB. Ceny přitom startují na 499 Kč a v závislosti na kapacitě dat se mohou vyšplhat až na 2499 Kč. [celá zpráva]

S ohledem na předchozí nabídku, která pořádnou dávku dat neobsahovala, je však i nejdražší tarif poměrně atraktivní. Pochopitelně však pouze pro nejnáročnější uživatele.

Přehled všech nových tarifů od T-Mobilu naleznete v tabulce níže:

Nové tarify od T-Mobilu
TarifCenaDataVolání a SMS
Mobil S499 Kč0,5 GBneomezeně/1,50 Kč/SMS
Mobil M799 Kč4 GBneomezeně
Mobil L999 Kč8 GBneomezeně
Mobil XL1499 Kč16 GBneomezeně
Mobil XXL2499 Kč60 GBneomezeně
Mobil DATA499 Kč10 GB3,50 Kč/min/1,50 Kč/SMS

Reklama

Výběr článků

Načítám