Hlavní obsah

MWC 2017: Duální fotoaparát podruhé. Tentokrát bude i větší

– Barcelona
Novinky, rim

Hovořit o novince od společnosti Huawei jako o dalším smartphonu se vůbec nesluší. Model nazývaný P10 je totiž spíše fotoaparátem, který zároveň umí telefonovat. Však také na vývoji unikátní optické soustavy se podílela společnost Leica, která je dobře známá snad každému fotografovi. Novinka se navíc bude nabízet i ve větším provedení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Smartphone Huawei P10 je spíš fotoaparátem než mobilemVideo: Reuters

 
Článek

Spolupráce firem Huawei a Leica není žádným tajemstvím, začala už loni, kdy byl představen vrcholný model P9. [celá zpráva]

A na evidentně fungující spolupráci se nic nezměnilo ani letos. Jedním z největších lákadel nové vlajkové lodi P10 je tak duální fotoaparát na zadní straně. Jeden snímač se stará o zachycení barev, druhý pak o získání co nejvěrnějších detailů snímaného obrazu – toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač.

Když oba fotoaparáty spolupracují, měly by podle výrobce dosahovat o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů, o čemž jsme měli možnost přesvědčit už při testech modelu P9. Ten totiž stále ještě patří k tomu nejlepšímu na pultech obchodů – alespoň co se kvality fotoaparátů týče.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Huawei P10

Foto: archív výrobce

Kodak Ektra

Podruhé a lépe

Nová desítka duální optiku ještě vylepšuje. A to především tím, že narostlo rozlišení monochromatického snímače ze 12 na 20 megapixelů. Fotoaparát by tak měl být schopen zachytit citelně více detailů. Zda to půjde poznat i v praxi, ukáže samozřejmě až čas.

Chytrý telefon Huawei P10 si polepšil také v otázce výkonu. Pracovní tempo u něj udává procesor Hisilicon Kirin 960 při frekvenci 2,0 GHz, což mimochodem platí pro všech osm jader. Do vínku dostal přístroj dále 4 GB operační paměti a 64GB úložný prostor.

Sluší se také podotknout, že tento model disponuje 5,1palcovou obrazovkou s rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů. Celá řada vrcholných modelů má v dnešní době daleko jemnější displej, ale čínský výrobce velmi dobře věděl, proč zůstal u standardu Full HD.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Na výrobě obou novinek se podílela společnost Leica

Foto: Paul Hanna, Reuters

Obě novinky se ukázaly na veletrhu MWC ve španělské Barceloně.

Příznivá cena zůstala

Dotyková obrazovka by se totiž nepříznivě promítla do pořizovací ceny zařízení, což rozhodně není žádoucí. Už model P9 se profiloval jako cenově velmi dostupný smartphone – nabízel se v době uvedení na trh za 15 000 Kč, což byla s ohledem na nabízenou výbavu velmi atraktivní částka. A desítka se bude snažit naladit na stejnou notu.

Navíc lepší displej bude nabízet druhé provedení zvané P10 Plus. To se pochlubí 5,5palcovou obrazovkou s rozlišením 2560 x 1440 pixelů. Zájemci o jemnější obrazovku se navíc budou moci těšit z ještě vyššího výkonu.

Procesor sice zůstane zcela stejný, avšak kapacita operační paměti naroste na 6 GB. Zvýší se také prostor pro ukládání dat, a to na dvojnásobek – nabídne tedy hodnotu 128 GB. Lze nicméně předpokládat, že lepší výbava se promítne do pořizovací ceny, konkrétnější však výrobce zatím nebyl.

Huawei P10 se bude prodávat od konce března za baťovských 15 999 Kč. Za jakou cenu se bude nabízet provedení P10 Plus, zatím výrobce neprozradil. Stát by nicméně mělo bez koruny rovných 22 000 korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Chytrý telefon Huawei P9Video: Huawei

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám