Hlavní obsah

Sen o mobilu za 90 Kč se rozplynul. Šéf podniku byl zatčen

– Bombaj
Novinky, ort

Indická společnost Ringing Bells na sebe v loňském roce strhla velkou pozornost, přinesla totiž na pulty obchodů vůbec nejlevnější chytrý telefon na světě. Dodané přístroje však byly kazové a některé objednávky nevyřídil podnik vůbec, i když peníze inkasoval. Zakladatel a současný šéf společnosti Mohit Goel byl kvůli tomu tento týden zatčen tamní policií.

Foto: Saurabh Das, ČTK/AP

Šéf společnosti Ringing Bells Mohit Goel

Článek

Freedom251 se dostal na pulty obchodů v loňském roce. Výrobce si jej tehdy cenil v přepočtu na 90 Kč. [celá zpráva]

Právě kvůli nízké pořizovací ceně podnik často čelil tlaku ze strany konkurence, protože podle dalších společností zkrátka nebylo technicky možné tak levný přístroj vyrobit.

A slova stěžovatelů se víceméně nyní potvrdila. Ve čtvrtek se totiž ukázalo, že podnik nedodal obří objednávku v celkové hodnotě tří miliónů rupií, tedy v přepočtu více než 1,1 miliónu korun. Další část přístrojů prý jevila takové vady, že je nebylo možné prakticky používat.

Foto: archív výrobce

Ringing Bells Freedom251

Vyhrožovali zabitím

A co bylo nejhorší, na urgenci reagoval šéf společnosti Ringing Bells velmi nevhodně. Společně s dalšími zástupci podniku začal objednavateli, který již tři milióny rupií zaplatil, vyhrožovat fyzickou likvidací. Údajně měl Goel vyhrožovat, že zabijí celou jeho rodinu.

To byl patrně hlavní důvod, proč se do celého případu vložila policie. Ta šéfa společnosti Ringing Bells zatkla pro podezření z podvodu. Je vcelku pravděpodobné, že kvůli vyhrožování se však vyšetřování ještě více rozšíří.

Soudy by se celým případem měly zabývat v horizontu několika týdnů.

Velmi slušná výbava

Nejlevnější telefon Freedom251 bylo možné zakoupit za 251 rupií (90 Kč). Právě od prodejní ceny byl mimochodem odvozen název smartphonu. Jeho výbava byla s ohledem na cenu bezkonkurenční.

Foto: archív výrobce

Ringing Bells Freedom251

Chytrý telefon s čtyřpalcovou obrazovkou, která nabízí HD rozlišení, disponuje 1 GB operační paměti a 8 GB úložného prostoru. Samozřejmostí je i slot na paměťové karty, stejně jako dva fotoaparáty. To vše je zabaleno do bílého plastového těla, na jehož zadní straně se pyšní vlajka Indie.

Svou výbavou se tak novinka, která pracuje pod operačním systémem Android, může směle měřit s levnými smartphony zavedených výrobců. Ti však nabízejí své chytré telefony za výrazně vyšší ceny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám