Hlavní obsah

Co s problémovými smartphony Galaxy Note 7? Odpojí je od mobilní sítě

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přinejmenším tisíce lidí zatím nevyužily nabídky společnosti Samsung na vrácení problémového chytrého telefonu Galaxy Note 7. To představuje pro jihokorejského elektronického giganta velký problém, neboť vadné smartphony se mohou přehřívat a dokonce i začít hořet. Jak ale upozornil server Stuff, řešením může být jejich odstřižení od sítě operátorů.

BEZ KOMENTÁŘE: Samsung Galaxy Note 7Video: archív výrobce

 
Článek

Přesně pro tento postup se odhodlala aliance operátorů na Novém Zélandu. Přístrojům Galaxy Note 7 jednoduše na dálku zamezí přístup do mobilních sítí. S vadnými telefony tak nepůjde telefonovat ani posílat SMS zprávy.

Operátoři si od toho slibují, že lidé skutečně přestanou Note 7 používat. „Samsung učinil několik pokusů, jak upozornit uživatele na problémový smartphone řady Galaxy. Přesto jen na Novém Zélandu jej stále používají stovky lidí. A to nemůžeme nechat jen tak,“ prohlásil ředitel tamní telekomunikační aliance Geoff Thorn.

Další státy by se mohly inspirovat

Podle něj se problémové telefony od jihokorejského elektronického gigantu od 18. listopadu již nebudou moci vůbec připojit do sítě. To samozřejmě platí pouze o mobilních sítích operátorů, například wi-fi bude na telefonu fungovat stále.

Přesto ale tento krok bude pro uživatele představovat pravděpodobně takovou překážku, že problémové přístroje skutečně odloží. Navíc by se jím mohly inspirovat i další státy, kde byl Note 7 k dostání.

Foto: Andrew Zuis, ČTK/AP

U některých chytrých telefonů Samsung Galaxy Note 7 se vznítily i vyměněné baterie, které měly být bezpečné.

Samsung už v minulém týdnu začal distribuovat mezi uživatele problémového smartphonu aktualizaci, která omezí možnost nabíjení do plné kapacity.

Při šetření vadných akumulátorů se totiž ukázalo, že k problémům dochází při nabíjení v rozmezí od 60 do 100 %. Jihokorejský elektronický gigant proto vydá softwarovou aktualizaci operačního systému, která omezí možnosti nabíjení – nabíječka se jednoduše odpojí ve chvíli, kdy kapacita baterie dosáhne hranice 60 %.

Problémy od začátku

Firma uvedla Galaxy Note 7 na trh s velkou parádou na přelomu srpna a září, jen nedlouho poté však musely být prodeje ukončeny. U sedmičky se totiž začaly projevovat vady napevno zabudovaného akumulátoru. Baterie se přehřívaly a v několika desítkách případů začaly hořet. Někteří uživatelé dokonce hovoří přímo o explozích.

Jihokorejský elektronický gigant se proto odhodlal k radikálnímu kroku, přístroje stáhl z trhu. Samsung přesto nechtěl sedmičku pohřbít. Zkraje října se tak na pulty obchodů tyto modely opět dostaly. Tentokrát však s novými bateriemi, které již neměly obsahovat žádné defekty.

Fotografie modelu Galaxy Note 7 po výbuchu baterie zveřejněné na Twitteru. 

Bohužel se však ukázalo, že to není pravda. Přístroje se opět přehřívaly, v některých případech začaly i hořet. Sen o vážném konkurentovi pro iPhone 7 a 7 Plus se rozplynul. Zástupci jihokorejského elektronického gigantu byli nuceni  prodej i výrobu ukončit. [celá zpráva]

Tuzemští uživatelé mohou přístroj vrátit, detaily se dozvědí na bezplatné telefonní lince 800 726 786. Samsung jim nabídne místo vadného Notu 7 aktuální vlajkovou loď, tedy buď Galaxy S7, nebo Galaxy S7 Edge.

Takto dopadl vůz po požáru, který údajně způsobil chytrý telefon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám