Hlavní obsah

Stovky Korejců žalují Samsung kvůli Notu 7. Češi se soudit nechtějí

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejská společnost Samsung čelí stovkám žalob tamních uživatelů kvůli problémovému smartphonu Galaxy Note 7. Lidé nejčastěji žádají finanční kompenzace za komplikace spojené s výměnnou smartphonu, ale například i za psychickou újmu. V pondělí o tom informovala agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Samsung Galaxy Note 7Video: archív výrobce

 
Článek

Celkem po Samsungu požaduje odškodné více než 500 uživatelů. Ti prakticky vždy poukazují na to samé, že je výměna přístrojů stála hodně času i peněz, případně že jim způsobil problémový smartphone psychický blok, kvůli kterému se teď bojí mobily používat.

Další si stěžují zase na to, že kvůli vadě telefonu přišli o fotografie, videa či jiná osobní data nenahraditelné hodnoty.

Foto: Andrew Zuis, ČTK/AP

U některých chytrých telefonů Samsung Galaxy Note 7 se vznítily i vyměněné baterie, které měly být bezpečné.

V hromadné žalobě, kterou vede právnická společnost Harvest Law Firm, požadují odškodné alespoň 500 000 wonů na osobu, tedy v přepočtu zhruba 11 000 Kč. Dohromady by tak měl jihokorejský podnik zaplatit více než pět a půl miliónu korun.

Částka se samozřejmě může v průběhu sporu ještě navýšit. Případný verdikt navíc může vyburcovat další uživatele, aby firmu zažalovali.

V tuzemsku se však k takovému kroku ještě žádný uživatel neodhodlal. „V České republice neevidujeme žádné žaloby nebo požadavky zákazníků na odškodnění,“ uvedl na dotaz Novinek Ondřej Koubek, PR manažer společnosti Samsung.

Ani podruhé to nevyšlo

Firma uvedla Galaxy Note 7 na trh s velkou parádou na přelomu srpna a září, jen nedlouho poté však musely být prodeje ukončeny. U sedmičky se totiž začaly projevovat vady napevno zabudovaného akumulátoru. Baterie se přehřívaly a v několika desítkách případů začaly hořet. Někteří uživatelé dokonce hovoří přímo o explozích.

Fotografie modelu Galaxy Note 7 po výbuchu baterie zveřejněné na Twitteru. 

Jihokorejský elektronický gigant se proto odhodlal k radikálnímu kroku, přístroje stáhl z trhu. Samsung přesto nechtěl sedmičku pohřbít. Zkraje října se tak na pulty obchodů opět dostaly modely Galaxy Note 7. Tentokrát však s novými bateriemi, které již neměly žádné defekty obsahovat.

Bohužel se však ukázalo, že to není pravda. Přístroje se opět přehřívaly a v některých případech začaly i hořet. Sen o vážném konkurentovi pro iPhone 7 a 7 Plus se rozplynul. Zástupci jihokorejského elektronického gigantu byli nuceni ukončit prodej i výrobu. [celá zpráva]

Lidé mohou přístroj vrátit, detaily se dozvědí na bezplatné telefonní lince 800 726 786. Samsung jim nabídne místo vadného Notu 7 aktuální vlajkové lodi, tedy buď Galaxy S7, nebo Galaxy S7 Edge.

Foto: archív výrobce

Samsung Note 7

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám