Hlavní obsah

Kompaktní fotoaparát se ukrývá v těle mobilu

Novinky, ort

Chytrý telefon slouží na cestách lidem stále častěji jako náhrada klasického kompaktu. To je i jeden z důvodů, proč se výrobci soustředí na vylepšování zabudovaných fotoaparátů ve smartphonech stále častěji. Například společnost Asus nyní uvedla mobil ZenFone Zoom, který má na zadní straně objektiv s optickým přiblížením.

Foto: archív výrobce

Asus ZenFone Zoom

Článek

Hlavní předností ZenFonu Zoom je jednoznačně 13megapixelový fotoaparát, který se ukrývá na zadní straně telefonu. Ten je totiž napojen na objektiv s trojnásobným optickým přiblížením. Objektiv se přitom nevysouvá před tělo fotoaparátu, čočka se pohybuje pouze uvnitř.

Světelnost se v závislosti na míře přiblížení pohybuje mezi f2,7 a f4,8. Vyzdvihnout si přístroj zaslouží také za laserové ostření, optickou stabilizaci a možnost pracovat i s pokročilými parametry – například časy závěrky dlouhými až 32 sekund.

Full HD displej a čtyřjádrový procesor

Bez nadsázky jde o parametry, za které by se nemusel stydět žádný kompaktní fotoaparát. Přístroj od společnosti Asus toho umí ale samozřejmě daleko více, protože jde o plnohodnotný telefon.

Foto: archív výrobce

Asus ZenFone Zoom

Pracovní tempo tak udává procesor Intel Atom Z3580, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2,3 GHz. Tento čip má k dispozici 4 GB operační paměti a 64GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Displej má úhlopříčku 5,5 palce a nabízí rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Kvůli integraci fotoaparátu mírně narostly rozměry na 158,9 x 78,84 x 11,96 mm. Hmotnost pak činí 185 g i s baterií.

V tuzemských obchodech se stroj od společnosti Asus nabízí podle nákupního rádce Zboží.cz za ceny v rozmezí 12 990 Kč až 14 990 Kč.

Výsuvný objektiv nabízel Samsung

S fotomobily se snažila uspět také společnost Samsung. Ta v roce 2014 uvedla na pulty obchodů model Galaxy K Zoom, který se klasickým kompaktům podobal ještě více. Nabízel totiž výsuvný objektiv s desetinásobným optickým přiblížením.

Hlavní fotoaparát byl také vybaven optickým stabilizátorem obrazu, aby nebyly snímky rozmazané ani při vysokém přiblížení. Místo tradiční LED diody výrobce smartphone vybavil xenonovým bleskem, který poskytoval jasnější světlo.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy K Zoom

Samozřejmě nechyběla ani řada pokročilých funkcí – nejrůznější filtry, časovač nebo například Auto Focus/Auto Exposure Separation. Poslední jmenovaná funkce se starala o vyvážení světla a jasnosti.

Model Galaxy K Zoom se v době uvedení na trh, tedy před dvěma roky, nabízel za cca 13 000 Kč. V současnosti se však již samozřejmě neprodává.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy K Zoom

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám