Hlavní obsah

Huawei zažaloval společnost Samsung kvůli patentům na telefony

Čínská společnost Huawei Technologies Company podala žalobu na jihokorejského výrobce elektroniky Samsung Electronics Company, kterého viní z porušení patentů na chytré telefony. Oznámila to ve středu čínská firma. Největšího světového výrobce mobilních telefonů žene před soud ve věci duševního vlastnictví vůbec poprvé, napsala agentura Reuters.

Foto: Tim Chong, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Huawei chce po Samsungu odškodnění kvůli tomu, že ve svých telefonech podle něj bez řádného povolení použil komunikační technologii 4G, operační systémy a software pro uživatelské rozhraní.

„Doufáme, že Samsung... přestane porušovat naše patenty a získá od společnosti Huawei potřebné povolení,” uvedl v prohlášení šéf oddělení práva duševního vlastnictví v Huawei Ting Ťien-sing.

Samsung agentuře Reuters sdělil, že podnikne „náležité kroky”, aby hájil své obchodní zájmy. Podrobnosti ale neuvedl.

Popularita čínských výrobců roste

Samsung býval jedničkou na čínském trhu s chytrými telefony, předehnaly jej však místní značky i americký Apple, který do Číny vstoupil později. Samsungu nyní z hlediska prodeje patří na čínském trhu šestá příčka.

V globálním měřítku je Samsung ale stále jedničkou s tržním podílem 24,5 %. Druhé místo patřilo Applu, jehož iPhony měly podíl 18,3 % trhu. Zbylé tři příčky z první pětky získali čínští výrobci – společnosti Huawei, Oppo a Vivo. Jejich podíl se pohyboval od 4,3 % do 8,2 %.

I když se podíl čínských podniků může zdát v porovnání s Applem a Samsungem nízký, stoupající popularita čínských výrobců je i přesto viditelná na první pohled. Oběma zmiňovaným mobilním gigantům totiž podíly meziročně klesaly, zatímco zbylému trojlístku z Číny naopak stoupaly. Dokládá to následující tabulka.

Nejpopulárnější výrobci smartphonů v globálním měřítku
VýrobcePodíl trhu  za 1. čtvrtletí 2016Podíl trhu  za 1. čtvrtletí 2015
Samsung24,5 %24,6 %
Apple15,3 %18,3 %
Huawei8,2 %5,2 %
Oppo5,5 %2,2 %
Vivo4,3 %1,9 %
Ostatní42,3 %47,8 %
Zdroj: IDC

Reklama

Výběr článků

Načítám