Hlavní obsah

Většina mobilů z druhé ruky nemá při prodeji smazaná data

Více než tři čtvrtiny mobilních telefonů, které jejich majitelé dál prodávají, obsahují citlivá data. Lidé z nich totiž před prodejem nemažou fotografie, kontakty, SMS nebo e-maily. Vyplývá to z údajů služby Aukrobot.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Od roku 1996, kdy začala fungovat první tuzemská mobilní síť GSM, si lidé v České republice koupili přes 40 miliónů mobilů. Ilustrační foto

Článek

Nejčastějším nesmazaným obsahem jsou fotky, ale někteří zákazníci v přístroji nechají prakticky všechno. „Jsou zákazníci, kteří sice provedou reset do továrního nastavení, ale zapomenou zformátovat microSD kartu, na které nejčastěji zůstanou právě fotky nebo videa,” uvedl Lukáš Ratiborský z Aukrobotu.

Téměř 400 z 500 použitých telefonů, které prošly Aukrobotem, v sobě mělo nesmazaný obsah původních majitelů. Na některých telefonech zůstanou uložené dokonce i výpisy z účtů, certifikáty pro banku, důležité kontakty nebo přístupy k e-mailovým účtům a mnoho dalších citlivých dat.

V českých bazarech a aukčních portálech se aktuálně nabízejí stovky tisíc až jednotky miliónů mobilů. Od roku 1996, kdy začala fungovat první tuzemská mobilní síť GSM, si lidé v České republice koupili přes 40 miliónů mobilů. V roce 2014 počet prodaných telefonů poprvé přeskočil tři milióny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám