Hlavní obsah

Sony bude kopírovat strategii Applu, na pultech obchodů zůstane jen pár mobilů

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina výrobců chytrých telefonů se předhání, kdo nabídne zákazníkům co nejvíce přístrojů. Prakticky jediným podnikem z větších hráčů mobilního trhu, který se tomuto trendu vymyká, je společnost Apple. Podobnou cestou se však nyní chce vydat také konkurenční společnost Sony.

BEZ KOMENTÁŘE: Sony Xperia X PerformanceVideo: Sony

 
Článek

Na pultech obchodů je aktuálně k dostání několik stovek chytrých telefonů. Většina výrobců se přitom snaží mít nabídku co nejširší, aby zaujala co možná nejvíce potenciálních zákazníků. Výsledek? Nabídka Samsungu čítá přes tři desítky smartphonů, Huawei a LG jich nabízejí přes 20 a například Lenovo jich má bezmála také dvě desítky.

Společnost Apple na to jde jinak, aby z přemíry modelů nebyly zákazníci zmatení, nabízí jich jen pár. Napočítat byste je zvládli na prstech jedné ruky, přesně pět různých verzí iPhonů je totiž aktuálně k dostání v oficiálním obchodě tohoto amerického gigantu.

Jasná nabídka, jednoduchý výběr

I když by se mohlo s ohledem na různé preference zákazníků zdát, že je malá nabídka na škodu, opak je pravdou. Apple byl v prvním čtvrtletí letošního roku druhým nejúspěšnějším prodejcem smartphonů na světě. Překonat ho zvládla pouze jihokorejská společnost Samsung, jak Novinky.cz informovaly již dříve. [celá zpráva]

Jasná nabídka chytrých telefonů, v níž si zákazníci zvládnou vybrat doslova za pár minut, nyní zlákala také společnost Sony. Ta své portfolio výrazně zjednoduší a nechá v prodeji v podstatě už jen řadu X. V rámci ní budou pouze rozděleno pár různých modelů podle výkonů a dalších vlastností.

To jinými slovy znamená, že končí vrcholná řada Z, což zástupci tohoto japonského elektronického gigantu potvrdili na veletrhu CES Asia 2016. Postupně z pultů obchodů zmizí také smartphony M, které se vyznačovaly odolností proti vodě a prachu, stejně jako mobily s velkým displejem řady C.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia X Performance

Foto: archív výrobce

Sony Xperia X Performance

Tři nové smartphony řady X

První tři chytré telefony nové řady X byly odhaleny již na největším mobilním veletrhu MWC, který se konal v únoru ve španělské Barceloně. [celá zpráva]

Vrchol nabídky představuje Xperia X Performance, čemuž nasvědčuje i použití procesoru Qualcomm Snapdragon 820, jehož osm jader tepe při frekvenci 2150 MHz. K dispozici jsou 3 GB operační paměti. Úložný prostor o kapacitě 32 GB spolupracuje se čtečkou paměťových karet, kapacitu lze tak snadno navýšit.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia X

Foto: archív výrobce

Sony Xperia X

Displej má úhlopříčku pět palců a nabízí rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Jedním z velkých lákadel modelu X Performance je certifikace IP 68, díky které je možné pracovat s telefonem i pod vodou. Zároveň nabízí zvýšenou odolnost proti prachu.

Právě zvýšená odolnost chybí modelu Xperia X, který je o příčku níže než verze Performance. U té navíc výkon klesl kvůli použití slabšího procesoru – Snapdragonu 650. V ostatních parametrech jsou ale oba stroje totožné, mají tedy k dispozici mimo jiné hlavní fotoaparát s rozlišením 23 MPx.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia XA

Foto: archív výrobce

Sony Xperia XA

Bude ještě víc modelů?

Základ řady X pak tvoří chytrý telefon Xperia XA. Ten je sice stejně velký jako oba modely výše, ale jeho pětipalcová obrazovka disponuje rozlišením pouze 1280 x 720 obrazových bodů. Zajímavé je nicméně u něj to, že dotykový panel využívá technologii edge-to-edge. To znamená, že to po stranách vypadá, jakoby neměl okolo sebe žádný rámeček – displej se rozpíná od kraje ke kraji.

O pracovní tempo se zde stará procesor Mediatek MT6755, který je doplněn o 2 GB operační paměti. Úložný prostor je pouze 16 GB, ale rozšířit jej lze opět pomocí paměťových karet typu microSD. Xperia XA pracuje stejně jako zbylé dvě novinky pod operačním systémem Android Marshmallow.

Zda v nabídce zůstanou nakonec pouze tři telefony, nebo bude Sony řadu X ještě nějak rozšiřovat, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám