Hlavní obsah

Popularita čínských mobilních výrobců dramaticky roste

Novinky, chm

Nejúspěšnějším prodejcem chytrých telefonů byla v prvním čtvrtletí letošního roku společnost Samsung. Ovládala bezmála čtvrtinu trhu, na což nestačila ani konkurenční společnost Apple. Té patří v žebříčku analytické společnosti IDC druhé místo. První pětku pak uzavírají čínští výrobci, jejichž popularita dramaticky roste.

Foto: Profimedia.cz

V prodejích chytrých telefonů se v poslední době daří především čínským výrobcům. (Ilustrační foto)

Článek

Oppo či Vivo – to jsou jména, která ještě před pár měsíci většina uživatelů vůbec neznala. Tyto mladé čínské podniky jsou však velmi dravé a ukrajují stále větší část trhu. I když na nejúspěšnější zavedené výrobce zatím ani zdaleka nestačí, čínské podniky už ovládají tři z pěti pozic nejpopulárnějších mobilních výrobců.

Absolutní jedničkou byla v prvním čtvrtletí jihokorejská společnost Samsung s tržním podílem 24,5 %. Ta si nepatrně pohoršila, o rok dříve se totiž chlubila podílem 24,6 %.

Applu se také nedaří

Prodeje chytrých telefonů nedělají radost patrně ani vedení společnosti Apple. Zatímco loni ovládaly iPhony 18,3 % trhu, letos to za první tři měsíce roku bylo už jen 15,3 %.

Z žebříčku nejpopulárnějších výrobců smartphonů se tak mohou těšit snad jen čínské společnosti. Například světovou trojkou byl v prvním čtvrtletí čínský Huawei. Ten si polepšil z 5,2 % na 8,2 %.

Čtvrtá a pátá příčka patřila již zmiňovaným společnostem Oppo a Vivo, a to díky podílům 5,5 % a 4,3 %. Ze statistik je zřejmé, že i o přístroje těchto značek se zákazníci zajímají stále častěji, ještě loni totiž měly zmiňované společnosti podíl 2,2 % (Oppo) a 1,9 % (Vivo).

Celá řada tradičních výrobců – například Sony, HTC či LG – se do přehledu nejúspěšnějších výrobců nedostala vůbec.

Nejpopulárnější výrobci smartphonů v globálním měřítku
VýrobcePodíl trhu za 1. čtvrtletí 2016Podíl trhu za 1. čtvrtletí 2015
Samsung24,5 %24,6 %
Apple15,3 %18,3 %
Huawei8,2 %5,2 %
Oppo5,5 %2,2 %
Vivo4,3 %1,9 %
Ostatní42,3 %47,8 %
Zdroj: IDC

Anketa

Koupili byste si mobil čistě čínského výrobce?
Ano, klidně
75,3 %
Ano, ale po důkladném prostudování recenzí
7,4 %
Ne
17,3 %
Celkem hlasovalo 296 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám