Hlavní obsah

Chytré telefony Lumia patrně skončí

Novinky, ort

Zástupci společnosti Microsoft oficiálně zatím nic nepotvrdili, kuloáry se ale již několik týdnů proslýchá, že se americký softwarový gigant chystá skoncovat s chytrými telefony Lumia. Místo nich přijde na pulty obchodů s úplně novou značkou a zároveň tak skoncuje s levnými smartphony.

Foto: archív výrobce

Lumia 650 (ilustrační foto)

Článek

Značka Lumia byla dlouhá léta synonymem pro mobily s velmi dobrým poměrem cena/výkon. To je patrně i jeden z hlavních důvodů, proč se přístroje tohoto jména nenabízely na rozdíl od celé řady konkurentů za cenovky přesahující hranici 20 000 korun.

Koketovat s dražšími přístroji začal Microsoft až před koncem loňského roku. Tehdy uvedl na pulty obchodů špičkové modely Lumia 950 a 950 XL, které se nabízely za 16 999 a 18 999 Kč. Ty lákaly nejen na velmi slušný výkon, ale dokázaly fungovat ve speciálním režimu Continuum v podstatě jako stolní počítač. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Lumia 950 XL

Foto: archív výrobce

Lumia 950

Od té doby americký softwarový gigant přinesl hned několik nových mobilů, pokaždé však šlo o levnější přístroje. Nejnovější je Lumia 650, která se nabízí za méně než šest tisíc korun.

Zmiňovaný model je patrně poslední Lumií, která se vydá do prodeje. Podle serveru Windows Central totiž inženýři Microsoftu na žádném novém mobilu tohoto jména nepracují. Soustředí se výhradně na nový brand, který by se měl ukázat ještě v letošním roce.

Řeč je o Surface Phonu, o kterém se spekuluje už velmi dlouho. Ten by měl cílit především na náročnější uživatele, čemuž pochopitelně bude odpovídat také jeho cenovka. Žádné bližší informace však o novince zatím nejsou známy.

Operační systém Windows 10 by se mohl rozšířit díky dalším výrobcům mezi více lidí.

Nabízí se otázka, proč americký softwarový gigant skoncuje s levnými mobily? Windows Central nabízí vcelku logickou odpověď. Microsoft nechce levnými smartphony konkurovat ostatním výrobcům, kteří se zatím zdráhají uvést vlastní levné mobily s operačním systémem Windows 10. A to nejspíše právě kvůli cenovému tlaku Lumií.

Microsoft tak sice nevydělá na levných telefonech, ale ústup ze segmentu levnějších přístrojů mu přesto paradoxně pomůže. Jeho operační systém Windows 10 by se tak mohl rozšířit díky dalším výrobcům mezi více lidí.

Od Nokie k Microsoftu

S chytrými telefony Lumia přišla na pulty obchodů původně společnost Nokia. Microsoft ale mobilní divizi tohoto finského podniku koupil před dvěma roky za 44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč), a to včetně práv na značku Lumia.

Nokia se při prodeji mobilní divize Microsoftu zavázala, že nebude produkovat vlastní mobily až do konce roku 2016. Již dříve se ale generální ředitel finského podniku Rajeev Suri nechal slyšet, že firma chystá velký comeback. [celá zpráva]

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před lety sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám