Hlavní obsah

Apple odhalil malý iPhone. Cena překvapí

Novinky, mif
Cupertino
Aktualizováno

V americkém Cupertinu se v pondělí večer konala tisková konference, na které vedení společnosti Apple odhalovalo nové produkty. O největší rozruch večera se postaral očekávaný iPhone SE, který bude lákat především menšími rozměry. Druhým zlatým hřebem tiskovky bylo odhalení iPadu Pro s 9,7palcovou obrazovkou.

Apple iPhone SEVideo: Apple

 
Článek

Úvodního slova tiskovky es již tradičně ujal šéf Applu Tim Cook, který připomněl, že firmu s logem nakousnutého jablka čeká 1. dubna velké výročí. „Za normálních okolností netrávíme příliš času pohledem zpět, ale teď to bude jiné, protože se chystáme oslavit 40. narozeniny,“ prohlásil Cook.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook na pondělní tiskovce

Následně začal vypočítávat, jakých úspěchů americký počítačový gigant v uplynulých letech dosáhl. „V současné době existuje v provozu více než miliarda zařízení od Applu. S tím přichází i velká zodpovědnost,“ prohlásil Cook v narážce na soudní spor o zabijákův iPhone, ve kterém se snaží vyšetřovatelé z FBI přinutit Apple k odemčení iPhonu islámského radikála.

Novinky se tomuto sporu detailně věnovaly v jiném článku. [celá zpráva]

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Co se pozvaných novinářů týče, byla letošní akce nezvykle malá.

Nová edice Apple Watch

Po vážném úvodním tématu a vypočítávání dalších úspěchů Applu, včetně jeho zodpovědné firemní politiky vůči životnímu prostředí, se již pozornost všech přítomných začala věnovat samotným novinkám. Jako první přišly na řadu chytré hodinky Apple Watch.

Ty se však dočkají jen kosmetických změn, konkrétně je řeč o nové edici řemínků, které na první pohled zaujmou svými zářivými barvami. Apple u nich vsadí na nižší cenu, nabízet se budou za 299 USD, tedy v přepočtu za zhruba 7200 korun, což je méně než u předchůdce.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Nová edice Apple Watch

Foto: Stephen Lam, Reuters

Chytré hodinky Apple Watch

Malý iPhone se vrací do hry 

Ta nejočekávanější novinka večera přišla vzápětí – očekávaný iPhone SE. Ten je stejně velký jako tři roky starý iPhone 5S, ale ve srovnání s ním zároveň citelně výkonnější.

V podstatě se tak potvrdily spekulace, které kolovaly internetem už několik týdnů před samotnou tiskovou konferencí. [celá zpráva]

Foto: Stephen Lam, Reuters

Nový iPhone (úplně vlevo) ve srovnání s loňskými modely 6S a 6S Plus.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Barevná nabídka nového iPhonu SE

Nový iPhone SE se svým vzhledem velmi podobá zmiňovanému modelu 5S. Na rozdíl od chytrých telefonů tohoto výrobce s pořadovým číslem šest tak láká uživatele na ostře řezané hrany a rovné bočnice – iPhony 6 a 6S je mají zaoblené.

Rozměry telefonu jsou víceméně dány čtyřpalcovou obrazovkou. Připomeňme, že loňský iPhone 6S má 4,7palcovou obrazovku, větší model 6S Plus má dokonce úhlopříčku 5,5 palce. Novinka s písmenky SE v názvu, což mimochodem znamená „Special Edition“ (speciální edice), tak logicky cílí na zákazníky požadující kompaktnější rozměry.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Rychlejší bude na iPhonu SE i internet.

Menší rozměry, ale slušný výkon

I přes zmenšení rozměrů si ale novinka zachovává poměrně slušný výkon. Uvnitř chytrého telefonu s logem nakousnutého jablka tepe procesor Apple A9, tedy stejný, jakým je vybaven i iPhone 6S. V prodeji bude 16GB i 64GB verze.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Nový iPhone SE bude stejně výkonný jako model 6S.

Kromě výkonu láká iPhone SE také na rychlejší LTE modul pro příjem internetu na cestách, stejně jako na rychlejší wi-fi adaptér. Vylepšení se dočkal také fotoaparát. Má rozlišení 12 Mpx, dokáže natáčet 4K video a vytvářet panoramatické snímky o velikosti až 63 MPx.

16GB verzi si Apple cení na 399 dolarů (9500 Kč), za 64GB model pak případní zájemci zaplatí 499 dolarů, tedy v přepočtu 12 000 Kč. Uvedené ceny platí samozřejmě pro americký trh, v Česku budou o několik tisíc vyšší. I tak ale půjde o nejlevnější nový telefon s logem nakousnutého jablka v celé historii Applu.

V prodeji by se novinka měla objevit už příští týden, avšak patrně pouze na americkém trhu. Dostupnost v dalších státech však bude následovat do konce května.

Menší iPad Pro 

Na tiskovce loni v září se Cook celý tetelil blahem, když ukázal světu „největší iPad“. Šlo o model Pro s 12,9palcovou obrazovkou, se kterým americký počítačový gigant cílí především na IT profesionály, například z řad grafiků.

Nový iPad ProVideo: Apple

Přednosti tohoto velkého tabletu se nyní Applu podařilo vtěsnat do daleko menší konstrukce – iPad Pro se tak bude nabízet také se 9,7palcovou obrazovkou. Jde tedy jinými slovy o přímého nástupce loňského modelu Air 2.

A jak se zdá, krok je to patrně správným směrem. Tablety od Applu, které mají 9,7palcový displej, totiž doposud patřily vždy k těm nejoblíbenějším. To samozřejmě nezapomněli zástupci amerického počítačového gigantu připomenout i na samotné tiskovce.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Menší iPad Pro

Čtyři reproduktory a Pencil

O jakých přednostech byla výše řeč? Například o integraci hned čtyř reproduktorů pro věrnější zprostředkování prostorového zvuku. Novinka bude také spolupracovat se stylusem zvaným Pencil. Jde v podstatě o speciální tužku pro kapacitní displeje, jež umožní daleko přesnější ovládání. Vhod jistě přijde i grafikům, kterým na iPadu výrazně usnadní editační práce.

Uvnitř tabletu tepe nový procesor Apple A9X, který je podle zástupců Applu 1,8krát rychlejší než předchozí generace. Grafický výkon má u novinky narůst dvojnásobně – ve srovnání s modelem Air 2.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Menší iPad Pro bude pracovat s perem Pencil.

Menší iPad Pro by měl být k dostání s různými kapacitami úložného prostoru. Základ nabídky bude tvořit 32GB verze, která bude stát 599 dolarů (14 400 Kč).

Předobjednávky mají odstartovat už na konci tohoto týdne, přičemž na pultech obchodů se pak novinka objeví na konci března. Patrně ale půjde opět pouze o americký trh, v Česku bude iPad Pro s 9,7palcovou obrazovkou dostupný v horizontu několika týdnů.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Dokoupit půjde k novému iPadu i klávesnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám