Hlavní obsah

První 4K mobil na světě zlevnil na historické minimum

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sony Xperia Z5 Premium je vůbec prvním chytrým telefonem na světě, který je vybaven displejem se 4K rozlišením. Na pultech tuzemských obchodů se tento smartphone objevil krátce před koncem loňského roku. Povánoční výprodeje udělaly ale své, a tak novinka výrazně zlevnila.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

Článek

Premiéru si Sony Xperia Z5 Premium odbyla už na veletrhu IFA v září v německém Berlíně. Tuzemští prodejci však přístroj začali nabízet až v polovině listopadu. Tehdy bylo možné novinku zakoupit nejlevněji za 22 460 Kč. [celá zpráva]

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, jsou ale nyní ceny prvního smartphonu se 4K obrazovkou o necelé tři tisíce příznivější. Startují na hranici 19 549 Kč.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

Sluší se ale podotknout, že někteří prodejci si naopak Xperii Z5 Premium cení daleko více než před Vánocemi. V některých obchodech tak cenovky atakují hranici 25 tisíc korun. Jde přitom vždy o zcela totožné konfigurace.

Největším lákadlem Xperia Z5 Premium je dozajista displej. Panel s úhlopříčkou 5,5 palce má stejné rozlišení jako ty nejlepší televizory na trhu – 3840 x 2160 pixelů, jde tedy o standard 4K.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

V útrobách přístroje se ukrývá osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2 GHz a další čtyři na 1,5 GHz. K dispozici jsou dále 3 GB operační paměti, grafický čip Adreno 430, 32GB úložný prostor, slot na paměťové karty.

Xperia Z5 Premium navíc splňuje certifikaci IP 68. Je tedy plně vodotěsná, do hloubky až 1,5 metru může být ponořena po dobu půl hodiny. Konstrukce zároveň smartphone brání před vniknutím prachu a jiných nečistot. I přes zvýšenou odolnost působí novinka elegantním dojmem, protože všechny součástky se podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou pouze 7,8 mm.

Více se o Xperii Z5 Premium dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám