Hlavní obsah

Mobily táhnou Sony ke dnu, v prodeji videoher se japonskému gigantu daří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Sony se ve druhém finančním čtvrtletí vrátila k zisku. Firma oznámila, že vydělala 33,6 miliardy jenů (téměř sedm miliard Kč) po ztrátě 136 miliard jenů před rokem. Japonskému výrobci spotřební elektroniky se dařilo především v oblasti videoher, naopak mobilní divize jej táhla ke dnu.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

Článek

Sony ve čtvrtletí končícím v září zaznamenala pokles prodeje chytrých mobilních telefonů, firmě se nicméně dařilo v oblasti videoher či digitálních fotoaparátů. Celkové tržby společnosti klesly o 0,5 procenta na 1,89 biliónu jenů.

Firma potvrdila, že v celém tomto finančním roce počítá se ziskem 140 miliard jenů, zatímco loni prodělala 126 miliard jenů. K loňské ztrátě přispěly rozsáhlé odpisy v problémové divizi chytrých telefonů.

Provozní zisk společnosti ve druhém finančním čtvrtletí dosáhl 88 miliard jenů po ztrátě 85,6 miliardy před rokem. Mírně tak překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 87,3 miliardy jenů.

Konec mobilů od Sony?

Sony prochází v posledních měsících hlubokou restrukturalizací. Podnik již loni oznámil oddělení produkce televizorů do samostatné divize a zbavil se ztrátové divize osobních počítačů. [celá zpráva]

Mobily jsou pro Sony důležitý byznys
Hiroki Totokiho, Sony

Již zkraje letošního roku se objevily také informace o tom, že Sony chce skoncovat s prodejem chytrých telefonů. Šéf Sony Hirai tehdy uvedl, že se podnik už dále „nebude snažit o růst tržeb v oblastech, jako jsou chytré mobilní telefony, kde soupeří s levnějšími asijskými rivaly a největšími hráči v odvětví“. Především tedy americkým Applem a jihokorejským Samsungem. [celá zpráva]

To ale pár týdnů poté jiný vysoce postavený manažer japonského výrobce popřel. „Je to naprostá nepravda. Mobily jsou pro Sony důležitý byznys,“ prohlásil Hiroki Totokiho, který má v Sony na starosti mobilní divizi.

V září pak podnik představil novou vlajkovou loď – model Xperia Z5 Premium, který jako první na světě nabízí 4K displej na obrazovce s úhlopříčkou 5,5 palce. Jak se zdá, poslední slovo mobily od Sony ještě rozhodně neřekly. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám