Hlavní obsah

Když mobily přebírají vládu nad domácností

Novinky, ort

Elektronika je rok od roku sofistikovanější. Obyčejné hodinky střídají na zápěstí ty chytré, které dovedou měřit teplotu, tep, ale klidně i sportovní výkony. Podobný posun jde vidět ale prakticky u jakékoliv elektroniky – například praček, jež dovedou majitele na dálku upozornit, že aktuální várka je již vypraná. Jak? Jednoduše upozorní uživatele na mobil. Právě chytré telefony mají v následujících letech přebírat vládu nad domácností.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Chytré domácnosti budou řídit mobilní telefony. (Ilustrační foto)

Článek

Jaká nás čeká budoucnost, jsme mohli vidět v každém druhém sci-fi filmu. Jedním ovladačem v nich bylo možné ovládat prakticky vše – kamerový systém, vyhřívání podlahy v koupelně i garážová vrata.

Neustále stoupající popularita chytrých telefonů ukázala, že žádný zázračný ovladač není potřeba. „Smartphony jsou klíčem ke všemu,“ prohlásil už zkraje letošního roku Werner Struth, šéf americké pobočky společnosti Bosch.

Už nyní jsou chytré telefony schopné analyzovat naše běžné denní aktivity a podle nám doporučit, jak bychom se měli chovat. Zda více cvičit, změnit jídelníček, nebo se zkrátka jen zvednout a jít se projít.

Přístroje se budou moci učit od vás, co máte rádi a co vám vyhovuje. A na základě toho se vám přizpůsobí.
Werner Struth, šéf americké pobočky společnosti Bosch

Využívají k tomu speciální senzory, pomocí kterých data získávají. A ty se objevují ve stále více zařízeních. Už dnes je možné narazit na trhu na inteligentní domácí systémy, které dokážou monitorovat teplotu, a jejich majitelé ji mohou nastavovat na dálku pomocí chytrých telefonů.

Analytické schopnosti senzorů se podle předpovědí výrobců budou neustále zdokonalovat. „Přístroje se budou moci učit od vás, co máte rádi a co vám vyhovuje. A na základě toho se vám přizpůsobí,“ konstatoval Struth.

Jak to bude fungovat v praxi? Například zmiňované termostaty budou schopné sledovat teplotní preference člověka v jednotlivých ročních obdobích a podle toho budou sami automaticky upravovat teplotu.

„V potaz přitom budou brát nejen předpověď počasí, ale například i to, jak často větráte,“ podotkl šéf americké pobočky Bosche. Samozřejmě hlavní slovo bude mít stále člověk. Když mu nastavení automatizovaného systému nebude vyhovovat, jednoduše jej sám změní na požadovanou hodnotu – pomocí mobilního telefonu.

Počítače se budou ukrývat v zrcadlech

Chytré přístroje nás samozřejmě nebudou obklopovat pouze v domácnosti. Jak se v nedaleké budoucnosti prohloubí vztah lidí s výpočetní technikou, ukázala v poutavém videu společnost Corning.

Ranní zprávy si přečteme hned u čištění zubů. Počítače se totiž budou ukrývat přímo v zrcadlech. Klávesnice ani myš k nim nebude potřeba. Vše se bude jednoduše ovládat dotekem.

U umyvadla se samozřejmě nepracuje nejlépe, e-maily tak bude lepší vyřídit až v dalším kroku – při přípravě snídaně v kuchyni. Podle společnosti Corning je totiž jen otázkou času, než se dotykové displeje začnou montovat do pracovních desek kuchyňských linek.

Moderní technologie nás neopustí ani při cestě do práce. Zabudované počítače nebudou chybět ani v osobních automobilech. Poskytnou přístup k čerstvým zprávám na internetu, e-mailu i sociálním sítím.

Budoucnost podle Microsoftu

Video o tom, jak se za pár let promění naše domácnosti a chytrá zařízení, představila před pár lety také americká společnost Microsoft. Základem její vize je jednoduchost.

Jediné kapesní zařízení by mělo umožnit lidem nahradit mobil, kapesní počítač i notebook. Pomocí malé chytré krabičky s dotykovým displejem bychom organizovali svůj čas, komunikovali s přáteli, připravili si jídlo v mikrovlnné troubě nebo nastartovali automobil.

Jak je tedy vidno, mobily nebudou sloužit pouze k telefonování a posílání zpráv. Už nyní začínají pomalu přebírat vládu nad domácnostmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám