Hlavní obsah

IFA 2015: Připojením monitoru k mobilu vznikne počítač. V praxi to funguje skvěle

Novinky, ort

Společnost Acer na veletrhu IFA v německém Berlíně představila svůj první chytrý telefon s operačním systémem Windows 10. Nejzajímavější na tom je, že model Jade Primo dokáže fungovat jako plnohodnotný počítač. A v praxi to funguje skvěle.

Foto: archív výrobce

Acer Jade Primo

Článek

Acer s novinkou tak trochu vypálil rybník společnosti Microsoft. Podle dřívějších spekulací totiž měl být prvním smartphonem s výše zmiňovanou technologií model Lumia 950, který bude pocházet právě z dílen amerického softwarového gigantu. [celá zpráva]

Na první pohled se Jade Primo nijak výrazně neliší od drtivé většiny konkurenčních smartphonů. Má 5,5palcový displej, šestijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 808 a 21megapixelový fotoaparát.

Foto: archív výrobce

Zástupci společnosti Acer ukazují, jak funguje funkce Continuum v praxi.

Díky operačnímu sytému Windows 10 ale nabízí velmi zajímavou funkci zvanou Continuum. Jde v podstatě o schopnost desítek přizpůsobit se konkrétnímu zařízení, což zástupci Aceru demonstrovali v Berlíně naživo.

Nový chytrý telefon připojili ke speciální dokovací stanici, která byla propojena s monitorem, klávesnicí a myší. Prakticky ihned po připojení se na velké obrazovce objevila pracovní plocha známá z klasické verze operačního systému Windows 10 pro stolní počítače a notebooky.

Rozhodne zájem vývojářů

Zástupci Aceru tak mohli s telefonem doslova během pár sekund pracovat stejně jako s jakýmkoliv jiným počítačem. Že je práce i na mobilním hardwaru poměrně plynulá, pak demonstrovali na kancelářském balíku Office, konkrétně na připravených tabulkách a grafech v Excelu.

Sluší se zmínit, že funkci Continuum musí podporovat i aplikace nahrané v telefonu. O tom, jak bude novinka úspěšná, rozhodne nejspíše zájem ze strany vývojářů – tedy zda bude na trhu dostatek aplikací, které budou tuto funkcionalitu podporovat.

Kdy přesně se Acer Jade Primo objeví na pultech obchodů a za jakou cenu, zatím společnost neprozradila.

Zcela nové funkce a možnosti

Windows 10 mají být nejrozšířenější platformou v celé historii amerického softwarového gigantu. Poběží nejen na klasických počítačích a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech. Microsoft navíc plánuje i podporu pro další speciální systémy – například pro vlastní holografické brýle.

Společnost se snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám