Hlavní obsah

Prodeje smartphonů už nerostou tak rychle. Trhu kraluje Samsung

Egham

Celosvětový prodej chytrých mobilních telefonů se v letošním druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 13,5 procenta na 330 miliónů přístrojů. Tempo růstu však bylo nejpomalejší od roku 2013, navíc Čína poprvé v historii zaznamenala meziroční pokles prodeje. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnila výzkumná společnost Gartner.

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Chytrý telefon Samsung Galaxy S6 edge (ilustrační foto)

Článek

Prodej chytrých telefonů na čínském trhu klesl o čtyři procenta. „Čína je největším trhem s chytrými telefony, ve druhém čtvrtletí se na jejich celkovém prodeji podílela 30 procenty," upozornil analytik Anshul Gupta z Gartneru.

Vedoucí pozici na světovém trhu se smartphony si udržela jihokorejská společnost Samsung. Její tržní podíl nicméně klesl na necelých 22 procent z více než 26 procent před rokem. Druhé místo obsadila americká společnost Apple s téměř 15procentním podílem, za kterou následoval čínský výrobce Huawei s osmiprocentním podílem.

Prodej Samsungu ve druhém čtvrtletí klesl o více než pět procent na zhruba 72 miliónů přístrojů, zatímco Apple prodej o 36 procent zvýšil, a to na 48 miliónů. Prodej firmy Huawei stoupl dokonce o 46 procent na téměř 26 miliónů přístrojů.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám