Hlavní obsah

Neustálá kontrola mobilu prý poškozuje mozek

Neustálé sledování a kontrola mobilu či jiných technologií poškozují mozek a zhoršují kognitivní funkce. To, co si myslí mnozí o lidech, kteří neustále pozorují displej a procházejí si příspěvky na sociálních sítích, už má první vědecké podklady. Kognitivní selhání – neschopnost řádně myslet a všímat si podstatných jevů – výrazně se tak zhoršují výkony v práci, ve škole i v běžném životě.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Lidé, kteří neustále sledují svůj mobil, trpí výkyvy pozornosti. Ilustrační foto

Článek

Jinými slovy podle psychologů z De Montfort University v Leicesteru neustálé civění do mobilů a tabletů činí lidi hloupými. „Tato selhání zahrnují celé spektrum hrubých omylů, a obecný nedostatek pozornosti vůči okolí zahrnuje dokonce i to, že lidé zapomínají, proč přešli z jedné části bytu do druhé,“ tvrdí doktor Lee Hadlington.

Lidé, kteří už trpí krátkými výkyvy v pozornosti, jsou více přitahováni moderními technologiemi, které jim ale bohužel nepomáhají učit se vyšší koncentraci, ale naopak schopnost koncentrace u nich zhoršují.

„Používáme technologie každý den, ale vlastně nechápeme, jak na nás působí. Nevíme ani, co se vlastně děje s našimi kognitivními funkcemi, když používáme tyto technologie, a to je docela důležité. Co ale z této studie už víme, je, že existuje statisticky docela významná skupina lidí, která velmi často používá internet ve svém telefonu, a ta zažívá selhávání v myšlení a pozornosti,“ dodává doktor Hadlington.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám