Hlavní obsah

Samsung ukázal dva špičkové smartphony. Do Česka ale dorazí jen jeden

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na slavnostním galavečeru v New Yorku odhalili zástupci společnosti Samsung dva nové chytré telefony, které patří k tomu nejlepšímu, co jihokorejský elektronický gigant kdy vyrobil. Zatímco nová vlajková loď Galaxy S6 edge+ se začne v tuzemsku prodávat už letos v září, špičkový phablet Galaxy Note 5 se do Česka nedostane vůbec. V Evropě se totiž nabízet nebude.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Šéf mobilní divize Samsungu JK Shin ukazuje nové smartphony

Článek

Po hardwarové stránce jsou si obě novinky velmi podobné. Pracovní tempo obou telefonů udává osmijádrový čip, jehož čtyři jádra pracují na frekvenci 2,1 GHz a další čtyři na 1,5 GHz. K dispozici jsou 4 GB operační paměti typu LPDDR4. Výkon by měl tak být díky vyšší kapacitě operační paměti o něco vyšší než u předchůdce.

Galaxy S6 edge+ se bude prodávat s kapacitou 32 GB a 64 GB, Note 5 však bude dostupný pouze s 32GB pamětí. Ve výbavě obou telefonů nechybí ani čtečka otisků prstů, zabudovaná v domovském tlačítku. Samozřejmostí jsou také rychlé datové přenosy LTE kat. 6, které nabízejí teoretickou rychlost až 300/50 Mbps.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Samsung Galaxy S6 edge+

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Samsung Galaxy S6 edge+

Displeje mají rozlišení shodně úhlopříčku 5,7 palce, rozlišení 2560 x 1440 obrazových bodů (518ppi) a jsou vybaveny technologií Super AMOLED. Přesto ale totožné nejsou. Galaxy Note 5 má totiž dotykovou plochu rovnou, Galaxy S6 edge+ je zakřivený – plynule přechází z přední části na bočnice. K čemu je zakřivení dobré, se dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Samsung Galaxy S6 edge+ se bude prodávat od 4. září za 22 599 Kč (32 GB), respektive za 25 399 Kč (64 GB). Galaxy Note 5 se v Česku zatím nabízet nebude, k dostání bude pouze na americkém a asijském trhu. Zda se to v budoucnu změní, zatím zástupci jihokorejského elektronického gigantu zatím neprozradili.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Samsung Galaxy Note 5

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Samsung Galaxy Note 5

Tři nové iPhony

Nabízí se otázka, proč Samsung uvedl nové smartphony na trh tak brzy. Přeci jen předchozí generace Galaxy S6 a S6 edge byly představeny teprve v březnu a prodávají se sotva pár měsíců. Důvod ale může být prostý – vedení jihokorejského elektronického gigantu chtělo trumfnout Apple, který uvede na podzim nové iPhony.

Letos bychom se podle dříve uniklých informací měli dočkat hned tří nových iPhonů. V první řadě by se mělo jednat o nástupce aktuálně nabízených modelů – menší iPhone 6S a větší iPhone 6S Plus.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Nové iPhony 6

Hlavní novinkou by měla být funkce Force Touch, kterou disponuje i nový Macbook. V podstatě jde o technologii, díky které je displej schopen rozeznat více intenzit přítlaku, což může být využito například pro pohodlnější ovládání.

Lze také očekávat, že obě novinky si polepší v otázce výkonu, vzhled a rozměry by nicméně měly být zachovány jako u aktuálně nabízené generace – iPhony 6 a 6 Plus.

Ukázat by se měl navíc ještě levnější iPhone 6C, který bude vybaven plastovým krytem na zadní straně. Novinka může na uniklém snímku na první pohled připomínat iPhone 5C, který se aktuálně doprodává. Přístroj na fotografii má ale v domovském tlačítku zabudovanou čtečku otisků prstů, kterou stará pětka nedisponovala. [celá zpráva]

Foto: repro macworld.co.uk

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám