Hlavní obsah

Kanaďané chystají mobil nazvaný Praha

Nový smartphone kanadské společnosti BlackBerry nejspíše bude slavit velký úspěch v Česku. Má totiž nést stejné jméno jako naše hlavní město – Praha. Novinka s logem ostružiny by měla přijít na trh už během srpna. Upozornil na to server Next Power Up.

Foto: archív výrobce

Nad vzhledem novinky zatím visí otazník. (Ilustrační foto)

Článek

O tom, že BlackBerry chystá nový smartphone s Androidem, Novinky informovaly již v první polovině června. [celá zpráva]

Tehdy však kromě použitého operačního systému nebyly o novince žádné bližší informace. O tom, že by se měla novinka jmenovat Prague, informovaly zahraniční servery až nyní. Kromě dostupnosti přibyla také informace o ceně – přístroj by se měl na americkém trhu nabízet za sumu okolo 200 USD, tedy v přepočtu méně než pět tisíc korun.

Příchod BlackBerry Prague však výrobce zatím oficiálně nepotvrdil.

Konec platformy BlackBerry 10?

Podle agentury Reuters není jasné, zda by bylo rozhodnutí společnosti BlackBerry začít používat systém Android předzvěstí konce platformy BlackBerry 10, kterou firma s velkou slávou uvedla na trh začátkem roku 2013. BlackBerry 10 sice měla dobré recenze, v konkurenčním boji s telefony se systémem Android a s přístroji Apple se jí však nedaří.

„Nevyjadřujeme se ke zvěstem a spekulacím. Nadále však stojíme za operačním systémem BlackBerry 10, který poskytuje nepřekonatelné výhody v oblasti bezpečnosti a výkonu,“ reagovala na informace agentury Reuters společnost BlackBerry.

Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji s operačním systémem Android a také za telefony iPhone od americké společnosti Apple. Podíl BlackBerry na světovém trhu s chytrými telefony klesl na necelé jedno procento, v roce 2009 přitom činil zhruba 20 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám