Hlavní obsah

Nokia potvrdila velký comeback

Novinky, mif

Po měsících spekulací konečně vyložila společnost Nokia karty na stůl. Finský výrobce, který odprodal svou mobilní divizi americkému Microsoftu, se rozhodl vrátit ke svým kořenům – opět bude vyrábět a nabízet lidem mobilní telefony. V rozhovoru pro německý časopis Manager Magazin to prohlásil generální ředitel podniku Rajeev Suri.

Foto: Reuters

Generální ředitel Nokie Rajeev Suri

Článek

Ještě v dubnu se přitom Nokia dušovala, že návrat k mobilním telefonům není na pořadu dne. „Zaznamenali jsme zprávy, podle kterých se chystáme vyrábět telefony z centra pro výzkum a vývoj v Číně. Tyto zprávy jsou ale nepravdivé. V současnosti nemáme žádné plány na výrobu či prodej mobilních telefonů,“ uvedl tehdy finský podnik v oficiálním prohlášení.

V rozhovoru pro Manager Magazin ale Suri tento týden potvrdil dřívější spekulace, že Nokia se bude snažit produkovat vlastní mobily ve spolupráci s jiným výrobcem – hodlá poskytovat licence na svou značku.

Microsoft vyrábí mobily, my budeme navrhovat a nabízet licenci.
Generální ředitel Nokie Rajeev Suri

„Budeme hledat možné partnery,“ prohlásil šéf Nokie s tím, že začít však bude moci až v průběhu příštího roku. Tehdy totiž vyprší smluvní zákaz vstupu na toto odvětví trhu, který byl součástí smlouvy o odprodeji mobilní divize.

Zdůraznil přitom, že americkému softwarovému gigantu podnik „do zelí“ nepoleze. „Microsoft vyrábí mobily, my budeme navrhovat a nabízet licenci,“ uvedl Suri.

Název Nokia už chytré telefony Microsoftu nenesou

Americký softwarový gigant se dohodl na převzetí mobilní divize Nokie za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč) loni v září. Nokia se při prodeji mobilní divize Microsoftu zavázala, že nebude produkovat vlastní mobily až do roku 2016.

Foto: archív výrobce

Lumia 535

Název Nokia však již nové přístroje od amerického počítačového giganta nevyužívají, místo toho nesou pouze označení Lumia. Prvním takovým přístrojem je Lumia 535. [celá zpráva]

Od toaletního papíru až k mobilnímu vrcholu

V roce 1865 finskou společnost založil Fredrik Idestam ve městě Nokia – právě podle něj se tento světoznámý podnik jmenuje. K papírně se na konci 19. století přidala firma na zpracování kaučuku, kterou vlastnil Eduard Polón. V portfoliu Nokie se tak rázem objevily například holínky.

Pro samotné zakladatele i pro jejich následovníky, kteří stáli v čele podniku, byla vždycky typická odvaha riskovat. To se zúročilo historicky hned několikrát, nejvíce však v první polovině 20. století, kdy se Nokia jako jedna z mála rozhodla věnovat výrobě elektronických součástek.

Od telefonních, telegrafních a elektrických kabelů se postupně podnik propracoval až do mobilního světa. Vývoj pak nabral velice rychlý spád a začátkem 90. let už Nokia chrlila na trh jeden mobilní telefon za druhým. [celá zpráva]

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před lety sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám