Hlavní obsah

Akcie HTC prudce padají, firma srazila výhled tržeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Tchajwanský výrobce chytrých mobilních telefonů HTC prudce zhoršil výhled čtvrtletních tržeb, což v pondělí jeho akcie seslalo prudce dolů. Téměř desetiprocentní propad akcií HTC byl nejhlubší v historii firmy a jejich kurz se vrátil na úrovně, kde byl ještě před nástupem iPhonů od společnosti Apple v roce 2007.

Foto: archív výrobce

Aktuální vlajková loď HTC One M9

Článek

HTC v pátek snížila výhled tržeb pro druhé čtvrtletí o téměř 30 procent. V květnu se její výnosy propadly o 49 procent kvůli slabší poptávce po dražších přístrojích založených na nejrozšířenějším operačním systému Android a pod tlakem zhoršeného prodeje na čínském trhu.

V březnu firma vyměnila výkonného šéfa, což jí mělo pomoci zastavit ztrátu podílu na trhu a přinést obrat. Od té doby ale akcie HTC klesly o 28 procent.

Analytici trhu chytrých telefonů označují firmu, která je jedním z průkopníků tohoto trhu, za zmatenou, neoriginální a neschopnou konkurence. Firma podle nich své produkty na přeplněném trhu dostatečně neodlišuje a vede si špatně zejména v Číně, která je největším trhem světa. HTC je na rozdíl od Applu a čínské Xiaomi slabá na poli softwaru a služeb, což jsou věci, které mohou přitáhnout zákazníky ke všemu, co je spojené se značkou.

Těžký pád z výsluní

„Tradiční výrobci chytrých telefonů, jakým je HTC, si myslí, že když mají nejlepší hardware, budou se jim dobře prodávat. To už ale neplatí," řekl agentuře Reuters analytik Wanli Wang z tchajpejské firmy CIMB Securities.

Podle něj má nyní HTC na globálním trhu podíl méně než dvě procenta, což znamená těžký pád z maxima téměř deseti procent v roce 2011, kdy měla firma 15krát vyšší tržní hodnotu než dnes. I na domovském trhu byla HTC loni až třetí za Applem a domácím konkurentem AsusTek Computer, uvádějí údaje výzkumné společnosti IDC.

HTC je jedním z předních technologických investorů na českém trhu. Tento měsíc otevře v brněnském průmyslovém parku Černovická terasa své opravárenské centrum mobilů pro Evropu. V České republice chce společnost investovat stovky miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám