Hlavní obsah

Rychlý internet LTE? Umí jej přijímat jen desetina mobilů

Právo, Jiří Novotný

Vysokorychlostním internetem LTE je již pokryto zhruba devadesát procent území České republiky. Přesto jej může využít pouhá desetina klientů tuzemských mobilních operátorů. Ti ostatní vlastní mobilní telefon, který LTE neumí využívat.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Vysokorychlostní internet LTE může využít pouhá desetina klientů tuzemských mobilních operátorů.

Článek

Za loňský rok se přitom v České republice prodalo rekordních 3,3 miliónu mobilů a plných 65 procent z nich tvořily chytré telefony. Potíž je ovšem v tom, že většině z nich chybí podpora LTE ve frekvencích používaných v ČR.

Operátoři, kteří za frekvence pro vysokorychlostní sítě zaplatili v aukci Českého telekomunikačního úřadu celkem 8,5 miliardy korun, si od LTE slibují výrazný nárůst tržeb za datové služby. Současně však nepřímo nutí klienty, aby si pořídili nový telefon.

Prioritou v této chvíli je pro nás LTE.
Martin Žabka, mluvčí O2

Na dotaz Práva, jestli se kvůli LTE nedostala na druhou kolej dostavba sítě 3G, odpověděl mluvčí O2 Martin Žabka. „Pravda je, že prioritou v této chvíli je pro nás LTE.“ Tím spíše tedy bude nový telefon nutností.

Ve stavbě vysílačů pokračuje O2 společně s operátorem T-Mobile. Ten má na starosti pokrytí západní části republiky a O2 pokrývá východní část, tedy Moravu. „My se teď soustřeďujeme na pokrytí odlehlejších venkovských míst, do čehož budeme letos investovat přes jednu miliardu korun, o polovinu více než loni,“ informoval Žabka.

Naopak Vodafone buduje svou vlastní LTE síť, která v současnosti pokrývá 53 procent populace a 73 procent území ČR.

Potíž s připojením

Díky společnému postupu největších dvou tuzemských operátorů by se měli ze stejného místa k LTE moci připojit klienti se SIM kartami T-Mobilu i O2. Opačnou zkušenost má ovšem jeden z čtenářů Práva.

„Na chalupě mi s kartou T-Mobile LTE nefunguje, ale manželka, která má O2, s připojením na vysokorychlostní internet problém nemá,“ posteskl si čtenář.

Důvodem je s největší pravděpodobností skutečnost, že čtenář na rozdíl od své manželky nemá mobil kompatibilní s LTE. Nezbude mu tedy než si pořídit nový chytrý mobil s potřebným softwarem.

Užitečná novinka

Jak ale zjistit, která značka chytrého mobilu to zvládne a která ne? T-Mobile i O2 to řeší tím, že ve svých značkových prodejnách nabízejí mobily podporující LTE.

Vodafone dokonce na své webové stránky umístil vylepšenou mapu zobrazující pokrytí území Česka mobilním internetem po jednotlivých technologiích (LTE, 3G, i starší) a frekvenčních pásmech. Při zadání konkrétního modelu přístroje se zobrazí pouze ty technologie, které daný telefon či tablet podporuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám