Hlavní obsah

Sony možná zařízne výrobu mobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský výrobce elektroniky Sony oddělí divizi videa a zvuku a vyčlení ji do samostatné dceřiné společnosti. Plán je součástí nové strategie, která má ztrátové firmě během příštích tří let pomoci vrátit se k zisku a urychlit rozhodovací procesy. Výkonný ředitel Kazuo Hirai zároveň nevyloučil, že firma by časem mohla odejít z trhu s mobilními telefony, kde zaostává za konkurencí.

Foto: Sony

Chytrý telefon Sony Xperia Z Ultra

Článek

Firma se už dál nebude snažit o růst tržeb v oblastech, jako jsou chytré mobilní telefony, kde s ní soupeří levnější asijští rivalové a největší hráči v odvětví – americký Apple a jihokorejský Samsung. „Duch Sony je v tom, co se jiní neodvážili udělat," prohlásil podle agentury AP Hirai.

Zaměřit se místo toho chce na činnosti, kde vidí větší potenciál růstu, jako jsou kamerové senzory, videohry a zábavní systémy, například herní konzole PlayStation, řekl Hirai při představování strategie na následující tři roky.

Divize videa a zvuku se nezávislejší stane do října, řekl Hirai. Oznámený krok by měl urychlit procesy ve firmě a zajistit, že každá část ponese větší zodpovědnost za své výsledky. Společnost by mohla oddělit od zbytku i jiné součásti, například počítačové čipy a baterie. Konkrétní rozhodnutí ale prý zatím nepadlo.

Sony diktovalo módní styl počítačů

Sony prochází hlubokou restrukturalizací. Firma již loni oddělila divizi televizorů a zbavila se ztrátové divize osobních počítačů. Od poloviny loňského roku jsou tak produkovány počítače pouze pod hlavičkou nové společnosti Vaio Corporation. Místo Sony nesou značku pouze Vaio.

Počítače společnosti Sony byly přitom vždy vnímány jako prémiové zboží. Trhu přenosných počítačů totiž stroje tohoto výrobce diktovaly módní styl. A to nejen poslední roky, ale už od devadesátých let minulého století.

Foto: archív výrobce

Hned jedna z prvních generací notebooků Vaio slavila na trhu úspěch. Model PCG-505 byl totiž na tehdejší dobu nebývale tenký.

Foto: archív výrobce

Na kompaktní rozměry sázel v roce 1998 VAIO C1. Měl displej s úhlopříčkou 8,9 palce a pracoval pod operačním systémem Windows 98.

Foto: archív výrobce

Řada Vaio neobsahuje pouze přenosné počítače. Série MX experimentovala v roce 2000 s propojením tradičního stolního PC a hudebním mikrosystémem.

Foto: archív výrobce

Na experimenty s hybridy byli inženýři ze Sony experti. V roce 2002 přinesli řadu Vaio W kombinující klasické PC a TV.

Foto: archív výrobce

Nízkou hmotnost a extrémně tenkou konstrukci nabídl v roce 2004 model Vaio X505. Zlé jazyky často tvrdí, že právě tímto modelem se inspirovali designéři Applu při návrhu prvního Macbooku Air v roce 2008.

Foto: archív výrobce

Předchůdcem dnešních tabletů byl futuristický přístroj Vaio UX. Nabídl výsuvnou klávesnici a dotykový displej.

Foto: archív výrobce

Spojit funkce PC a TV se zástupci společnosti Sony snažili opět v roce 2005, tentokrát však elegantněji a hlavně výrazně výkonněji. 20palcový displej, 1 GB operační paměti a 3GHz procesor Intel Pentium 4 - to byly na tehdejší dobu špičkové parametry.

Foto: archív výrobce

V roce 2009 přišla Sony s ultramobilní řadou Vaio P. Tyto přístroje byly tak kompaktní a nabízely se v atraktivních barevných variantách.

Foto: archív výrobce

V roce 2009 se na pultech obchodů objevil model Vaio X. Vážil pouze 655 gramů a podle výrobce byl tehdy nejtenčím notebookem na světě.

Foto: archív výrobce

Sony VAIO Fit 14A multi-flip

Reklama

Výběr článků

Načítám