Hlavní obsah

Chytré telefony zlevnily o tisíce korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ušetřit klidně i několik tisíc korun je nyní možné při nákupu nového smartphonu. Špičkové modely totiž s příchodem nového roku výrazně zlevnily.

Foto: Profimedia.cz

Při nákupu smartphonu je nyní možné ušetřit klidně i několik tisíc korun.

Článek

Vděčit za to můžeme povánočním výprodejům. Stejně tak ale ceny tlačí dolů největší mobilní veletrh Mobile World Congress, který odstartuje příští měsíc ve španělské Barceloně. Na něm výrobci z celého světa pravidelně představují novinky pro následující měsíce. Prodejci se tak snaží zpravidla zbavit skladových zásob dříve, než na trh přijdou zajímavější modely.

U špičkových přístrojů, jejichž cena se pohybuje nad hranicí deseti tisíc korun, jsou slevy nejmarkantnější. U levnějších modelů se slevy pohybují spíše v řádech stokorun, i když i zde je možné narazit na výjimky.

Najít v internetovém obchodu nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz. Na něm stačí do vyhledávače zadat název požadovaného telefonu, případně ještě hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný k okamžitému vyzvednutí nebo jakou má barvu.

Pozor na displej i kvalitu zpracování

Při výběru telefonu je vhodné dávat pozor na několik kritérií. Vyplatí se sledovat především kvalitu zpracování a použitých materiálů. Zvláště levnější přístroje totiž mohou už po prvním pádu přestat fungovat.

Kromě rychlosti procesoru a ceny významnou roli hrají také rozměry. Pokud přístroj bude moc velký, nebude jeho obsluha pohodlná, zatímco u malých mobilů zase mohou nastat problémy se čtením drobného textu.

Vhod může přijít trojrozměrný displej či GPS navigace zdarma. Některé přístroje zase nabízejí pokročilé hlasové ovládání. Na váš povel je pak telefon schopen nastavit budík, napsat SMS zprávu nebo vyhledat potřebné informace na internetu - například kolik je potřeba másla při pečení bábovky. Tyto funkce jsou ale zatím dostupné výhradně v angličtině.

HTC One: čekání na nového krále

Základem smartphonu HTC One M8 je čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8974 taktovaný na 2,3 GHz a 2 GB operační paměti. Dotykový displej má rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů při úhlopříčce pět palců. Proti poškození je chráněn tvrzeným sklem Gorilla Glass třetí generace. To používá i řada konkurenčních výrobců. HTC One sází především na multimediální výbavu.

Foto: archív výrobce

HTC One (2014)

Kromě kvalitních stereofonních reproduktorů totiž telefon nabídne hned tři fotoaparáty. Jeden pětimegapixelový je umístěn tradičně nad displejem a slouží pro videohovory, další dva jsou pak na zadní straně. Neslouží však k natáčení 3D videa, jako tomu bylo u jednoho z předchozích smartphonů od HTC, nýbrž pro kvalitnější snímky.

V praxi by měl druhý fotoaparát pomoci například při ostření. Uživatel si po pořízení snímku bude moci vybrat, zda má být čitelnější postava v popředí, nebo v pozadí. Zbytek snímku je pak jemně rozostřen, aby působil profesionálněji. Už zkraje příštího roku by se však měl na pultech obchodů objevit novější a výkonnější model.

  • Cena v listopadu: 12 000 Kč
  • Cena v prosinci: 10 000 Kč

Samsung Galaxy Note 4: špičkový výkon především

K tomu nejlepšímu, co můžete od společnosti Samsung aktuálně koupit, patří Galaxy Note 4. Pracovní tempo udává čtyřjádrový procesor s taktem 2,7 GHz, který má k dispozici 3 GB operační paměti. Výkonnější smartphony sice existují, ale není jich mnoho.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note 4

Displej nového phabletu od jihokorejského elektronického gigantu nabídne úhlopříčku 5,7 palce a rozlišení 2560 x 1440 pixelů. Ovládat jej půjde stejně jako u předchozích generací kromě dotyků také speciálním perem - tzv. stylusem, který bude stejně jako u všech předchozích generací součástí balení.

Ve výbavě čtyřky, která pracuje pod operačním systémem Android, nechybí ani 16megapixelový fotoaparát na zadní straně phabletu. Pro videokonference pak slouží druhý objektiv vepředu, který je doplněn o 3,7megapixelový snímač. Kapacita úložného prostoru dosahuje hodnoty 32 GB a je možné ji dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

  • Cena v listopadu: 21 000 Kč
  • Cena v prosinci: 16 000 Kč

Motorola Moto E: cena hraje prim

Na zajímavé slevy je možné narazit také v segmentu těch nejlevnějších smartphonů. Příkladem může být model Moto E od společnosti Motorola. Jeho srdcem je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon 200 s taktem 1,2 GHz, který je tradičně doplněn grafickým jádrem Adreno 302.

Foto: archív výrobce

Motorola Moto E

Displej modelu Moto E má úhlopříčku 4,3 palce a velice slušné rozlišení 540 x 960 obrazových bodů. K dispozici má éčko 1024 MB operační paměti a 4 GB úložného prostoru. Ten je stejně jako u většiny dalších smartphonů možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Motorola Moto E pracuje pod operačním systémem Android, který bohužel není lokalizován do češtiny. S uživatelem tedy přístroj komunikuje anglicky nebo německy, což může pro některé uživatele představovat problém.

  • Cena v listopadu: 3400 Kč
  • Cena v prosinci: 2500 Kč

LG G Flex: sází na prohnutý displej

Na největším počítačovém veletrhu na světě International Consumer Electronics Show, který se konal zkraje ledna v americkém Las Vegas, odhalila společnost LG nový smartphone s prohnutým displejem LG G Flex 2. To je jeden z hlavních důvodů, proč první generace výrazně zlevnila.

Foto: archív výrobce

LG G Flex

Jednou z největších předností modelu LG G Flex je dozajista displej, který má úhlopříčku šest palců a rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů. Dotykový flexibilní panel je zakřivený podle ohybu tváře, tedy střed displeje ustupuje proti horní a spodní hraně dozadu.

Srdcem modelu LG G Flex je procesor Qualcomm Snapdragon 800 s frekvencí 2,26 GHz, který má k dispozici 2 GB operační paměti a 32 GB úložného prostoru. Fotoaparáty mají rozlišení 13 MPx (zadní) a 2,1 MPx (přední).

Vše pracuje pod operačním systémem Android. Zadní část je navíc pokryta speciální vrstvou, která dokáže „vyléčit“ své šrámy. Stačí pár minut a prakticky žádné oděrky nejsou vidět. Hlubší rýhy se ale automaticky opravit nedokážou.

  • Cena v listopadu: 11 000 Kč
  • Cena v prosinci: 9200 Kč

Nokia Lumia 930: pod taktovkou Windows Phone

Základem chytrého telefonu Nokia Lumia 930 je čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8974 taktovaný na 2,2 GHz, který má k dispozici 2 GB operační paměti. Pro uložení dat je přístroj vybaven 32GB úložným prostorem. Displej novinky má úhlopříčku rovných pět palců a rozlišení full HD (1920 x 1080 obrazových bodů).

Foto: archív výrobce

Nokia Lumia 930

Novinka disponuje 20megapixelovým fotoaparátem, který je vybaven technologií Pureview. Ta by měla zajistit především obstojnou kvalitu momentek i za velmi špatných světelných podmínek. Microsoft, který nyní mobilní divizi Nokie vlastní, přidává řadu dalších lákadel. Mezi ty největší patří off-line navigace a mapové podklady celého světa, které výrobce automaticky dává zdarma ke všem svým chytrým mobilům.

Zaujmout se přístroj snaží také svým vzhledem. Kromě široké palety barevných kombinací v nabídce je to také bezešvý monobody design. Telefon pracuje s operačním systémem Windows Phone 8.1. Počet programů a her pro tuto mobilní platformu neustále roste, přesto je však zatím na populárnější konkurenty - Android a iOS od Applu - krátká.

  • Cena v listopadu: 11 500 Kč
  • Cena v prosinci: 9500 Kč 

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám