Hlavní obsah

CES 2015: Svět budou řídit mobily, pohlídají celou domácnost

Novinky, mif (Las Vegas)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Elektronika je rok od roku chytřejší. Už pár let jsou například na trhu pračky, ke kterým jde připojit smartphone, a na ulicích se můžete stále častěji setkat s lidmi, již mají na zápěstí hodinky s vlastním operačním systémem a nepřeberným množstvím funkcí. To je ale podle Wernera Strutha, šéfa americké pobočky společnosti Bosch, pouhý začátek. Hlavní roli přitom podle něj budou hrát chytré telefony.

Foto: mif, Novinky

Šéf americké pobočky společnosti Bosch Werner Struth na veletrhu CES 2015

Článek

„Není to tak dávno, co jsme se ptali, kolik lidí má chytrý telefon. Dnes se karta obrátila a místo toho zjišťujeme, kdo ho zatím ještě nemá. A právě smartphony jsou klíčem ke všemu,“ prohlásil v pondělí Struth na veletrhu International Consumer Electronics Show (CES) v americkém Las Vegas.

Podle něj už v současnosti začínáme pociťovat „digitální zpětnou vazbu“, kdy právě chytré telefony analyzují naše běžné denní aktivity. A to ať už pomocí chytrých hodinek, nebo nejrůznějších fitness náramků.

Foto: mif, Novinky

Senzory budou hlídat všechna zařízení a podle získaných dat je řídit.

Využívají k tomu speciální senzory, pomocí kterých data získávají. A ty se objevují ve stále více zařízeních. Už dnes je možné narazit na trhu na inteligentní domácí systémy, které dokážou monitorovat teplotu, a jejich majitelé ji mohou nastavovat na dálku pomocí chytrých telefonů.

Právě senzory, na jejichž výrobu se Bosch specializuje, přispějí ke zdokonalení analytických schopností jednotlivých součástí inteligentní domácnosti. „Přístroje se budou moci učit od vás, co máte rádi a co vám vyhovuje. A na základě toho se vám přizpůsobí,“ konstatoval Struth.

Analogový svět tak, jak ho známe, končí.
Werner Struth, šéf americké pobočky společnosti Bosch

Jako příklad uvedl právě možnosti inteligentních domácích systémů. Termostaty budou sledovat vaše teplotní preference a podle toho automaticky dopředu nastavovat teploty. „V potaz přitom budou brát nejen předpověď počasí, ale například i to, jak často větráte,“ podotkl šéf americké pobočky Bosche.

Podle něj se význam nejrůznějších senzorů a jejich propojení s chytrými telefony dramaticky znásobí prakticky ve všech oblastech lidské činnosti, od automobilů až po zahradní zavlažovací systémy. „Analogový svět tak, jak ho známe, končí. Nastala éra digitalizace všeho,“ uzavřel Struth.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám