Hlavní obsah

Xiaomi je nejhodnotnější mladou technologickou firmou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský výrobce chytrých mobilních telefonů Xiaomi se stal pouhé čtyři roky od svého založení nejhodnotnější mladou technologickou firmou světa. Hodnota firmy dosáhla po posledním kole investičního financování 45 miliard dolarů (přes bilión korun) a překročila hodnotu amerického provozovatele internetové aplikace pro alternativní taxislužbu Uber. Napsal to zpravodajský server britské BBC.

Foto: archív výrobce

Aktuální vlajková loď Xiaomi Mi4

Článek

Xiaomi získala tento týden od investorů 1,1 miliardy dolarů. Firma se letos dostala mezi největší světové prodejce smartphonů a je třetí za giganty trhu, jihokorejskou společností Samsung a americkým Applem. V lednu Xiaomi plánuje uvést na trh nový přístroj.

"Je to potvrzení prvotřídních výsledků Xiaomi za poslední čtyři roky a předznamenává to novou fázi v historii firmy," uvedl k poslednímu kolu financování spoluzakladatel firmy Pin Lin.

Loni se hodnota firmy pohybovala kolem deseti miliard dolarů. Od té doby Xiaomi na rozsáhlém domácím trhu předstihla co do prodeje chytrých telefonů Samsung. Xiaomi láká zákazníky zejména nízkými cenami a pro letošní rok si vytyčila cíl prodat 60 miliónů telefonů,přes trojnásobně více než v roce 2013.

Dosud byl nejcennější mladou firmou technologického sektoru Uber, jehož hodnota na počátku prosince při novém kole získávání financí dosáhla 40 miliard dolarů. Byl to více než dvojnásobek úrovně z letošního června.

V Česku pouze z dovozu a dráž 

Xiaomi oficiálně v Česku nepůsobí, někteří prodejci však dovážejí přístroje na vlastní pěst. Například populární model Redmi Note je tak k dostání v desítkách tuzemských obchodů, ceny startují na 5690 Kč. V domovské Číně se prodává levněji, v přepočtu za 3200 Kč. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Xiaomi Redmi Note

V Česku se však objevují čínské přístroje, které nejsou určeny pro tuzemský trh – neobsahují češtinu, případně jim v našich sítích nefunguje rychlý internet. Před nákupem podobných telefonů je vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“.

Pomoci při výběru může také Zboží.cz od společnosti Seznam.cz. Návštěvníci na něm kromě nejnižší ceny na internetu naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám