Hlavní obsah

Růst prodeje chytrých telefonů napřesrok výrazně zpomalí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Framingham

Celosvětový prodej chytrých mobilních telefonů v příštím roce stoupne o 12 procent na 1,4 miliardy přístrojů. Tempo jeho růstu však z letošních 26 procent výrazně zpomalí. Vyplývá to z prognózy, kterou představila výzkumná společnost IDC. Výrobci smartphonů se podle IDC musejí připravit na čím dál ostřejší cenovou konkurenci na trhu.

Foto: Reuters

Celkový prodej chytrých telefonů by se měl podle IDC v roce 2018 přiblížit 1,9 miliardy přístrojů.

Článek

"Parametry cenově dostupných chytrých telefonů jsou čím dál lepší. Spotřebitelé již nepotřebují telefon nejvyšší třídy, aby měli jistotu slušné kvality hardwaru. Největší otázkou nyní je, o kolik mohou ceny spadnout," upozornila analytička IDC Melissa Chauová.

Podle prognózy, kterou IDC zveřejnila na svém webu, by měla celosvětová průměrná prodejní cena chytrých telefonů do roku 2018 klesnout na 241 dolarů (zhruba 5360 Kč) z letošních 297 dolarů (6600 Kč). Na rozvíjejících se trzích by se během stejné doby měla cena propadnout až na 102 dolarů z letošních 135 dolarů.

Dominantní pozici na trhu by si měly v příštích letech udržet chytré telefony využívající operační systém Android. Jejich tržní podíl by měl v roce 2018 činit 60,9 procenta ve srovnání s podílem 66,6 procenta v letošním roce.

Celkový prodej chytrých telefonů by se měl v roce 2018 podle IDC přiblížit 1,9 miliardy přístrojů. Průměrné roční tempo růstu v letech 2014 až 2018 by tak činilo téměř deset procent.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám