Hlavní obsah

Mobily mění chodce v zombie, velmi tak komplikují dopravu

– Tokio

Když přeskočí semafor na přechodu pro chodce v Šibuji v Tokiu, který patří k nejfrekventovanějším na světě, vydají se přes silnici stovky lidí s očima přilepenýma k mobilním telefonům. Tento jev mění města, jako jsou Tokio, Londýn, New York či Hongkong, na čím dál tím více nebezpečná místa, kde zombiím podobní chodci vypadají, jako by se pustili do obrovského lidského pinballu, napsala agentura AFP.

BEZ KOMENTÁŘE: Jak by to dopadlo, kdyby všichni lidé koukali na přechodu do mobiluVideo: Docomo

 
Článek

„Hej, bacha!" křičí obchodník středního věku na mladíka, který do něj vrazil, protože se právě snažil něco napsat na chytrém telefonu. Podle Tecuji Jamamota z oddělení pro předcházení neštěstí a bezpečnost tokijského hasičského sboru stoupá počet střetů chodců s jinými chodci či cyklisty, za které mohou mobilní telefony. „Pokud budou dál lidé chodit s očima sklopenýma k telefonům, bude počet těchto nehod stoupat," dodal.

Tyto nehody přitom zacházejí dál než jen k mírné nepříjemnosti, kdy se lidé po střetu omluví a dál pokračují každý svou cestou. Desítky lidí už musely ambulance přepravit do nemocnice po nehodách, které způsobili chodci používající mobilní telefon.

Kvůli mobilu se nechal přejet vlakem

Jsou mezi nimi tragikomické případy lidí, kteří narazili do pouliční lampy nebo zakopli o psa, ale například i smrtelná nehoda muže, který se natolik zabral do svého mobilního telefonu, že se zatoulal na železniční přejezd, kde ho srazil vlak.

Více než polovina Japonců nyní vlastní chytrý telefon a tento počet rychle stoupá. Výzkum, který provedl japonský telekomunikační gigant Docomo, přitom zjistil, že pole viditelnosti průměrného chodce hledícího na mobilní telefon je jen pět procent toho, co jeho zrak běžně pojme. Společnost také vyrobila počítačovou simulaci toho, co by se mohlo stát v Šibuji, kdyby se každý, kdo vejde na přechod pro chodce, díval na mobilní telefon.

Jedna z nejfrekventovanějších křižovatek na světě se nachází v Šibuji v Tokiu.

Výsledky založené na průměru 1500 lidí, kteří se tu běžně kdykoli pouštějí přes přechod, byly alarmující: 446 srážek, 103 lidé sražení na zem a 21 upuštěných telefonů. Jen zhruba třetina se v simulaci dostala na opačnou stranu bez nehody.

Japonské sdělovací prostředky uvedly, že zhruba polovina z 56 těl nalezených na svazích sopky při nedávné smrtící erupci svírala v ruce mobilní telefony s fotografiemi valící se lávy a popela. Zřejmě měli pocit, že je důležitější dát vědět přátelům na sociálních sítích, co se s nimi děje, než aby se pokusili spasit holý život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám