Hlavní obsah

První Lumia pod taktovkou Microsoftu se ukáže v úterý

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft se chystá tento týden v úterý odhalit nový chytrý telefon, ten s největší pravděpodobností už neponese název Nokia. Půjde tak o první přístroj, který bude produkován čistě pod taktovkou amerického počítačového gigantu. Zástupci podniku o tom informovali na firemních internetových stránkách.

Foto: Microsoft

Snímek informující o příchodu nového smarpthonu

Článek

Nic bližšího však Adam Fraser z Microsoftu, který zprávu publikoval, prozradit nechtěl. Zveřejněn tak byl pouze snímek zabírající pravý horní okraj smartphonu a datum, kdy má k představení dojít – tedy 11. listopadu.

Nad přesnými parametry novinky tak visí otazník. Podle serveru Venture Beat však přístroj bude disponovat pětipalcovou obrazovkou, procesorem Qualcomm Snapdragon 200 s taktem 1,2 GHz, sloty pro dvě SIM karty, 1 GB operační paměti, 8GB úložným prostorem a pětimegapixelovou kamerou.

Jasno v otázce technických parametrů nicméně bude až po oficiálním představení nového chytrého telefonu.

Značka Nokia z mobilů zmizí

Názvem Nokia se však novinka téměř s jistotou pyšnit nebude. Zástupci společnosti Microsoft serveru The Verge již dříve potvrdili, že s touto značkou se do budoucna nepočítá. Nové smartphony ponesou název Microsoft Lumia, takto se přitom doposud označovala pouze třída chytrých telefonů z produkce Nokie.

Finská společnost Nokia dokončila prodej své divize výroby mobilních telefonů americkému Microsoftu na konci dubna. Obě firmy také souhlasily, že součástí transakce nebudou dvě továrny v Indii a Koreji. Microsoft se dohodl na převzetí divize Nokie za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč) loni v září.

Finská Nokia bude i nadále působit ve svých aktivitách jako samostatný subjekt. I když již nevlastní mobilní divizi, bude se věnovat například oblasti telekomunikační infrastruktury.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před dvěma roky sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám