Hlavní obsah

Levné iPhony? Takovou chybu uděláte jen jednou za život, prohlásil šéf marketingu Applu

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, jaké jsou plány společnosti Apple do budoucna, se rozpovídal šéf marketingu amerického počítačového gigantu Greg Joswiak. V rozhovoru pro magazín Re/code mimo jiné prohlásil, že s prodejem levných iPhonů podnik do budoucna nepočítá.

Foto: Profimedia.cz

Šéf marketingu Applu Greg Joswiak

Článek

Zřejmě nejzajímavější část rozhovoru se točila kolem toho, jak by mohl Apple využít popularitu svých iPhonů i v segmentu levnějších přístrojů. Tedy jestli by se podniku nevyplatilo uvést na trh také levnější verzi jablečného chytrého telefonu, díky kterému by pak firma s velkou pravděpodobností měla našlápnuto stát se světovou jedničkou v prodejích.

To ale Joswiak jednoznačně odmítl. „Naším cílem je dělat ty nejlepší produkty, aby uživatelé s nimi měli ty nejlepší zážitky. Možná je to naivní, ale věříme, že pokud budeme dělat lepší produkty, že tak vytvoříme zdravý trh. A zdravý trh neznamená, že budeme jedničkou v prodejích,“ prohlásil šéf marketingu.

Apple udělal chybu v 90. letech

Podle něj už Apple jednou podobnou chybu udělal v 90. letech, kdy se nechal strhnout konkurenčními výrobci a sám se vrhnul na prodej levné elektroniky. Firmě to ale neprospělo, ba naopak. „Takovou chybu uděláte jednou za život, dvakrát po sobě ji neuděláte,“ uzavřel Joswiak.

O tom, že se Apple chystá uvést levný iPhone a ovládnout tak světový trh s chytrými telefony, se spekulovalo už v loňském roce. Nakonec ale americký počítačový gigant uvedl pouze iPhone 5C, který sice nabídl nižší cenu než předchůdci, ale pouze o pár tisíc korun.

Levný iPhone 5CVideo: Apple

Zájemci za něj tehdy zaplatili 15 000 korun. Levné smartphony s operačními systémy Androidem nebo Windows Phone od konkurenčních výrobců přitom bylo v loňském roce možné bez problémů sehnat za méně než pět tisíc korun.

Pro řadu analytiků je ale iPhone 5C velkým zklamáním, protože očekávali, že jeho cena bude ještě nižší. „Apple iPhone 5C je skutečně levnější, ale rozhodně není levný,“ prohlásil již dříve Neil Mawston, ředitel výzkumné společnosti Strategy Analytics.

Přestože Apple uvedl na trh již nové iPhony 6, starší verze 5C je stále k dostání za 11 290 Kč. Nabízí plastovou konstrukci a k dispozici je v několika různých barevných provedeních. I přes nižší cenu se přitom přístroj nemusí stydět za svou hardwarovou výbavu, která víceméně odpovídá někdejší vlajkové lodi s pořadovým číslem pět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám