Hlavní obsah

Špičkové smartphony zlevnily o tisíce korun

Novinky, mif

Prodejci elektroniky již naplno rozjeli své vánoční nabídky. Díky nim je možné nyní ušetřit při nákupu chytrého telefonu klidně i několik tisíc korun. Poradíme, jak při výběru neudělat chybu.

Foto: Profimedia.cz

Atraktivní ceny se objevují velmi často také u exotických značek, především z čínské produkce.

Článek

Ceny tlačí dolů i příchod nových modelů, se kterými se snaží výrobci uspět na předvánočním trhu. Logicky tak největších slev dosahují smartphony, jež doposud kralovaly trhu. U levnějších telefonů se pak slevy pohybují spíše v řádech stokorun, i když i zde je možné narazit na několik výjimek.

Atraktivní ceny se objevují velmi často také u exotických značek, především z čínské produkce. Není ale všechno zlato, co se třpytí. Obchodníci například nabízejí přístroje, které neobsahují češtinu. Některé modely zase nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte.

Před nákupem podobných telefonů je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“. Například na internetových fórech nebo nákupních rádcích, jako je Zboží.cz. Na něm je nejen možné nalézt nejnižší cenu, ale také zkušenosti ostatních uživatelů.

Na co si dávat pozor

Při výběru telefonu je vhodné dávat pozor na několik kritérií – kromě rychlosti procesoru a ceny významnou roli hrají také rozměry. Pokud přístroj bude moc velký, nebude jeho obsluha pohodlná, zatímco u malých mobilů zase mohou nastat problémy se čtením drobného textu.

Sledovat se vyplatí také kvalitu zpracování a použitých materiálů. Především levnější přístroje totiž mohou už po prvním pádu přestat fungovat. Vhod může přijít trojrozměrný displej či GPS navigace zdarma.

Některé přístroje zase nabízejí pokročilé hlasové ovládání. Na váš povel je pak telefon schopen nastavit budík, napsat SMS zprávu nebo vyhledat potřebné informace na internetu – například kolik másla je potřeba při pečení bábovky. Tyto funkce jsou ale zatím dostupné výhradně v angličtině.

Motorola Moto X: závan Ameriky

Chytrý telefon Moto X od americké společnosti Motorola je vybaven procesorem Qualcomm Snapdragon S4 Pro, který udává pracovní tempo při frekvenci 1,7 GHz. Ten má k dispozici 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor.

Foto: archív výrobce

Motorola Moto X

Displej má úhlopříčku 4,7 palce a rozlišení 1280x720 obrazových bodů. Řada konkurenčních výrobců své vlajkové lodi vyzbrojila ještě jemnějšími dotykovými panely, což se ale na druhou stranu promítlo také do prodejní ceny přístrojů.

Model Moto X nabídne desetimegapixelový fotoaparát s bleskem, který zvládne nahrávat videa v rozlišení 1080p. Samozřejmostí jsou u přístroje, který pracuje pod operačním systémem Android 4.4 (KitKat), také bezdrátové technologie bluetooth, wi-fi či NFC.

  • Cena v srpnu: 10 500 Kč
  • Cena v říjnu: 7800 Kč

Samsung Galaxy S5: dlouhá výdrž, slušný výkon

Samsung Galaxy S5 nabídne čtyřjádrový procesor, který pracuje při taktu 2,5 GHz. K dispozici jsou 2 GB operační paměti a o dvacet procent větší akumulátor. Díky tomu by pátá generace měla vydržet pracovat bez elektrické zásuvky citelně déle. Novinkou je také speciální šetřící mód (ultra power saving mode), díky kterému vydrží uživatel na příjmu celý den, i když mu zbývá pouze 10 % baterie.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S5

Dotykový displej modelu Galaxy S5 má uhlopříčku 5,1 palce a rozlišení 1080p. Novinkou je snímač otisků prstů. Ten se ukrývá, stejně jako u konkurenčního iPhonu 5S, v domovském tlačítku pod dotykovým panelem.

Nechybí ani 16megapixelový fotoaparát, který dokáže zaznamenávat videa v rozlišení 4K. Velkou předností tohoto modelu je i vysoká odolnost. Certifikace IP 67 zaručuje, že přístroj odolá špíně, prachu a mrazu. Dokonce může být až po dobu 30 minut bez jakékoliv újmy ponořen do vody do hloubky až jeden metr.

  • Cena v srpnu: 13 000 Kč
  • Cena v říjnu: 11 700 Kč

Apple iPhone 5S: nový král na obzoru

Apple iPhone 5S je jedním z nejpopulárnějších chytrých telefonů na trhu, stejně jako prakticky všichni jeho předchůdci. Tento model nabídl loni jako první smartphone na světě 64bitovou architekturu. Tu do té doby nabízely pouze stolní počítače, notebooky a některé tablety.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 5S

I přes nárůst výkonu se proti předchozí pětce prodloužila výdrž baterie. Podle měření Applu by měl iPhone 5S vydržet až 250 hodin v pohotovostním režimu. Novinkou je i zabudovaná čtečka otisků prstů, jmenuje se Touch ID a ukrývá se v domovském tlačítku pod obrazovkou.

Vylepšením prošel i vestavěný fotoaparát. Apple zachoval rozlišení osm megapixelů, ale senzor je o 15 % větší a světelnost objektivu dosahuje hodnoty f/2.2, což by se mělo pozitivně promítnout při natáčení a focení při velmi špatných světelných podmínkách. Video dokáže snímat až 120 snímků za vteřinu.

Už tento týden se chystá na tuzemský trh iPhone 6 a větší verze 6 Plus, proto loňský model 5S citelně zlevňuje.

  • Cena v srpnu: 14 900 Kč
  • Cena v říjnu: 13 300 Kč

Sony Xperia Z2: odolnost hraje prim

Společnost Sony sází u svých top modelů na vysokou odolnost. To je případ i modelu Xperia Z2. Ten splňuje stejně jako předchůdce specifikace krytí IP55 a IP58. To znamená, že phabletu nevadí při práci prašné prostředí ani voda. Ponořený může být až do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z2

Pod hladinou je dokonce s Xperií možné fotografovat i natáčet videa, a to až v rozlišení 4K. K tomu slouží především fotoaparát na zadní straně s rozlišením 20,7 MPx. Nechybí ani automatické ostření či přisvětlovací dioda.

Xperia Z2 má displej s úhlopříčkou 5,2 palce a s rozlišením 1920x1080 obrazových bodů. Výbava novinky dále čítá čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8974AB taktovaný na 2,3 GHz, 3 GB operační paměti a 16GB úložný prostor. Nechybějí ani wi-fi a bluetooth.

  • Cena v srpnu: 13 000 Kč
  • Cena v říjnu: 10 900 Kč

Nokia Lumia 930: pod taktovkou Windows

Základem smartphonu Nokia Lumia 930 je čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8974 taktovaný na 2,2 GHz, který má k dispozici 2 GB operační paměti. Pro uložení dat je přístroj vybaven 32GB úložným prostorem. Displej novinky má úhlopříčku rovných pět palců a rozlišení full HD (1920 x 1080 obrazových bodů).

Foto: archív výrobce

Nokia Lumia 930

Novinka disponuje 20megapixelovým fotoaparátem, který je vybaven technologií Pureview. Ta by měla zajistit především obstojnou kvalitu momentek i za velmi špatných světelných podmínek. Microsoft, kterýž nyní mobilní divizi Nokie vlastní, přidává řadu dalších lákadel. Mezi ty největší patří off-line navigace a mapové podklady celého světa, které výrobce automaticky dává zdarma ke všem svým chytrým mobilům.

Zaujmout se přístroj snaží také svým vzhledem. Kromě široké palety barevných kombinací v nabídce je to také bezešvý monobody design. Telefon pracuje s operačním systémem Windows Phone 8.1. Počet programů a her pro tuto mobilní platformu neustále roste, přesto je však zatím na populárnější konkurenty – Android a iOS od Applu – krátká.

  • Cena v srpnu: 12 500 Kč
  • Cena v říjnu: 10 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám