Hlavní obsah

Samsung odhalil první phablet s displejem na dvou stranách

Novinky, zgl

Společnost Samsung odhalila nový počítačový phablet Galaxy Note Edge, který má jako první na světě displej na dvou stranách. Ohebný dotykový panel se totiž z přední strany plynule přelévá na bočnici. Model Edge však není jediným esem, které jihokorejský elektronický gigant vytáhl ve středu z rukávu na největším evropském veletrhu zábavní a spotřební elektroniky IFA v německém Berlíně.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Samsung Galaxy Note Edge

Článek

Galaxy Note Edge se při pohledu na technickou specifikaci nijak výrazně neliší od moderních chytrých telefonů. Má čtyřjádrový procesor s taktem 2,7 GHz, 3 GB operační paměti a úložný prostor dosahující kapacity 32 nebo 64 GB.

Jeho výjimečnost však objevíte okamžitě, když se podíváte na dotykový displej. Je totiž zaoblený, vrchní strana zabírající prakticky celou čelní stranu telefonu je rovná, plynule však kopíruje zaoblenou hranu a pokračuje až na bok zařízení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note Edge

Po straně bude novinka ze stáje jihokorejského elektronického gigantu zobrazovat neustále nejpoužívanější aplikace, upozornění a některé další funkce. A to dokonce i se zavřeným krytem. Stačí přiložit na bočnici palec a displej okamžitě začne zobrazovat všechny přednastavené informace.

Není však vyloučeno, že v budoucnu plochu na bočnici Samsung či další tvůrci aplikací využijí k dalším činnostem. Celková úhlopříčka prohnutého dotykového panelu činí 5,6 palce, rozlišení pak dosahuje hodnoty 2560 x 1440 obrazových bodů, k tomu je potřeba připočíst dalších 160 pixelů po straně.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Po stranách bude novinka zobrazovat neustále nejpoužívanější aplikace, upozornění a některé další funkce.

Samsung Galaxy Note Edge, který bude dodáván s operačním systémem Android 4.4, by se měl v prodeji na vybraných trzích objevit už letos na podzim. Zda mezi nimi bude také Česká republika, však zatím jihokorejský výrobce nepotvrdil. Otazník visí také nad prodejní cenou.

Galaxy Note 4 již v říjnu 

Ta není známá ani u druhé představené novinky – modelu Galaxy Note 4. U něj je však již známo, že se ve světě začne prodávat už v říjnu.

A co vlastně novinka řady Note s pořadovým číslem čtyři nabídne? V závislosti na konkrétní zemi se budou prodávat dvě výkonnostní verze. Jedna nabídne čtyřjádrový procesor s taktem 2,7 GHz, druhá osmijádrový čip, jehož čtyři jádra budou udávat pracovní tempo na frekvenci 1,9 GHz a zbylá čtyři na 1,3 GHz. V obou případech se operační paměť pochlubí kapacitou 3 GB.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note 4

Displej s úhlopříčkou 5,7 palce nabídne rozlišení 2560 x 1440 pixelů. Ovládat jej půjde stejně jako u předchozích generací speciálním perem – tzv. stylusem bude možné ovládat také model Note Edge. „Staletími osvědčenou praxi využívání tužky a papíru přenáší série Galaxy Note do digitální podoby,“ uvedl JK Shin, ředitel a vedoucí divize IT & mobilní komunikace společnosti Samsung.

Ve výbavě čtyřky nechybí ani 16megapixelový fotoaparát na zadní straně phabletu. Pro videokonference pak slouží druhý objektiv vpředu, který je doplněn o 3,7megapixelový snímač. Kapacita úložného prostoru dosahuje hodnoty 32 GB a je možné ji dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Samsung Galaxy Note 4

Co jsou to phablety?

Většina chytrých telefonů má displej s úhlopříčkou od tří do 5,5 palce. Ty nejmenší počítačové tablety jsou zase vybaveny sedmipalcovými dotykovými monitory. Prostor mezi oběma kategoriemi vyplňují takzvané phablety. Toto označení vzniklo spojením slov phone (telefon) a tablet.

Displeje phabletů mají velikost od šesti do sedmi palců, což je podle výrobců naprostý ideál. Jsou totiž dostatečně velké pro pohodlné prohlížení webových stránek i k práci s e-maily a fotografiemi. Zároveň jsou ale kompaktnější než tradiční tablety, a tak se bez problémů vejdou do kapsy u kalhot. Není tedy problém brát je kamkoliv s sebou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám