Hlavní obsah

Britské rozvědky budou moci sledovat údaje o telefonátech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská vláda připravila zákon, který má umožnit policii a tajným službám shromažďovat údaje o telefonické a internetové komunikaci obyvatel země, jemuž zamezil dubnový verdikt Evropského soudu pro lidská práva. Kontroverzní normu hájil premiér David Cameron, který přislíbil její bleskové schválení parlamentem ve velmi neobvyklém zrychleném řízení, informovala stanice BBC.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soud v dubnu prohlásil za protiprávní směrnici EU, která požadovala po telekomunikačních a internetových společnostech roční uchovávání záznamů o telefonátech a e-mailech jejich klientů. Británie proto podle Camerona okamžitě potřebuje zákon, který tajným službám umožní podobnou archivaci a nahlížení do záznamů.

To je podle ministerského předsedy nezbytné kvůli boji s terorismem a organizovaným zločinem. „Jak ukazují události v Sýrii a Iráku, nyní nenastal čas, abychom snižovali svou schopnost zajistit lidem bezpečí," prohlásil Cameron na společné tiskové konferenci s předsedou koaličních liberálních demokratů Nickem Cleggem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokud by zákon nebyl přijat, budou podle Camerona ze strachu před evropským postihem firmy záznamy o komunikaci mazat během týdnů, což rozvědkám prakticky znemožní přístup k datům podezřelých osob.

Premiér oznámil, že pro zákon zajistil podporu tří hlavních politických stran v zemi, což bude pro jeho schválení dostačující. Zákonodárný sbor o něm má hlasovat ve zrychleném řízení, což je praktika používaná pouze ve velmi naléhavých případech.

Norma vyvolává kritiku

Norma však vyvolává kritiku řady lidí, zejména v souvislosti s aférou kolem amerických tajných služeb rozpoutanou loni jejich bývalým analytikem Edwardem Snowdenem. Z jím vynesených materiálů mimo jiné vyplynulo, že britská tajná služba GCHQ spolupracovala s USA na sledovacím programu nahlížejícím do soukromí miliónů osob.

Organizace hájící občanská práva Britů tvrdí, že zákon umožní porušování jejich soukromí.

Vláda oponuje, že nový zákon není jen náhradou zrušené směrnice, nýbrž stanovuje rovněž řadu opatření, která zlepší dohled nad činností tajných služeb. Jde mimo jiné o každoroční vládní zprávy o tom, do jaké míry využili zpravodajci sledování komunikace, či vytvoření rady dohlížející na dodržování soukromí a svobod občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám