Hlavní obsah

Microsoft mění strategii, značku Nokia si chce nechat

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značka Nokia měla z chytrých telefonů nadobro zmizet. Na začátku května to potvrdil někdejší šéf finského výrobce Stephen Elop, který po akvizici vede mobilní divizi dál pod hlavičkou Microsoftu. Jak to ale nyní vypadá, americký softwarový gigant si to rozmyslel a jedná s původními majiteli o tom, aby mohl značku používat dál.

Foto: mif, Novinky

Značka Nokia nakonec z chytrých telefonů nejspíše hned tak nezmizí.

Článek

„Značku Nokia má Microsoft k dispozici na určitou dobu, ale tato značka nebude u smartphonů používána příliš dlouho. Práce jsou v plném proudu…“ prohlásil v květnu Elop. Značku Nokia smí podle dříve zveřejněných informací Microsoft používat po dobu deseti let.

Na twitterovém účtu @evleaks, který pravidelně přináší informace z mobilního světa ještě před jejich oficiálním odhalením, se objevila informace, že všechno bude jinak. Microsoft se prý usilovně snaží o prodloužení licence.

„Je to docela vzrušující. Microsoft je údajně v závěrečné fázi jednání o licencování značky Nokia,“ stojí ve zprávě od @evleaks. Tyto informace ale zástupci finské Nokie ani amerického Microsoftu oficiálně nepotvrdili.

O osudu značky Nokia tak zřejmě ještě rozhodnuto není. Jisté však je, že jednotlivé produktové řady budou pokračovat i nadále.

„Značky a produkty Lumia a Asha, stejně jako zbytek portfolia mobilních telefonů prodávaných pod značkou Nokia budou převedeny na společnost Microsoft jako součást transakce,“ uvedla již dříve na dotaz Novinek Lenka Čábelová, mluvčí společnosti Microsoft v České republice.

Majitelé mobilů od Nokie se o případnou podporu, například záruční servis, nemusí obávat. „Toto portfolio produktů značky Nokia bude i nadále dostávat plnou podporu od společnosti Microsoft,“ potvrdila mluvčí.

Nokia zaspala na poli smartphonů

Finská společnost Nokia dokončila prodej své divize výroby mobilních telefonů americkému Microsoftu na konci dubna. Obě firmy také souhlasily, že součástí transakce nebudou dvě továrny v Indii a Koreji. Microsoft se dohodl na převzetí divize Nokie za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč) loni v září.

Finská Nokia bude i nadále působit ve svých aktivitách jako samostatný subjekt. I když již nevlastní mobilní divizi, bude se věnovat například oblasti telekomunikační infrastruktury.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před dvěma roky sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám