Hlavní obsah

Éra 5G sítí se pomalu blíží

Evropa se pomalu, ale jistě připravuje na příchod mobilní sítě páté generace. Na vývoji technologií pro tzv. standard 5G bude spolupracovat Evropská unie a Jižní Korea. V Soulu se na tom v úterý dohodla eurokomisařka pro digitální technologie Nelie Kroesová a tamní ministr Čche Ki-mun.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Ilustrační foto

Článek

5G sítě nejsou hudbou daleké budoucnosti. Unie a Korea mají v plánu vytvořit mezinárodní standard budoucích sítí označovaných jako 5G v průběhu několika nadcházejících měsíců.

V ideálním případě by práce měly být hotovy ještě před koncem příštího roku.

5G nebude jen rychlejší, nabídne také nové funkce.
Evropská komise

Komise předpokládá, že v roce 2020 se provoz mobilního internetu proti roku 2010 zvýší více než třicetkrát. Významně se také mají rozšířit možnosti jeho využití.

Materiály zmiňují nejen rozvoj cloudových služeb, ale také třeba budoucí na síť napojené automobily, "chytré" domácnosti a podobné technologické novinky, tedy témata souhrnně označovaná jako "internet věcí".

"5G nebude jen rychlejší, nabídne nové funkce a aplikace s vysokou přidanou ekonomickou i sociální hodnotou," míní Evropská komise.

Dohoda mezi EU a Koreou předpokládá zahájení koordinovaných výzkumných projektů, které by byly spuštěny od roku 2016. Zasadit se obě strany chtějí o harmonizaci potřebných frekvencí. Memorandum o porozumění by měla podepsat evropská i korejská sdružení technologických firem, které rozvoj sítí páté generace podporují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám