Hlavní obsah

Mobily Nokia definitivně končí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O čem se šeptalo v kuloárech již delší dobu, se opravdu potvrdilo. Legendární značka mobilů Nokia definitivně končí. Potvrdil to někdejší šéf finského výrobce Stephen Elop, který po akvizici vede mobilní divizi dál pod hlavičkou Microsoftu. Jak se budou nové telefony jmenovat, zatím neprozradil.

Foto: archív výrobce

Logo Nokia by mělo z nových chytrých telefonů zcela zmizet. Na snímku je aktuální vlajková loď Lumia 930.

Článek

„Značku Nokia má Microsoft k dispozici na určitou dobu, ale tato značka nebude u smartphonů používána příliš dlouho. Práce jsou v plném proudu…“ prohlásil Elop v on-line chatu. Značku Nokia smí Microsoft používat po dobu deseti let.

Jak upozornil server Techradar, na nových mobilech se nebude objevovat ani nová značka amerického softwarového gigantu. „Microsoft Mobile Oy je pouze právní pojem, který byl vytvořen s cílem usnadnit spojení. Není to značka, která by byla vidět ze strany spotřebitelů,“ konstatoval Elop.

Jisté je však to, že jednotlivé produktové řady budou pokračovat i nadále. „Značky a produkty Lumia a Asha, stejně jako zbytek portfolia mobilních telefonů prodávaných pod značkou Nokia, budou převedeny na společnost Microsoft jako součást transakce,“ uvedla minulý týden na dotaz Novinek Lenka Čábelová, mluvčí společnosti Microsoft v České republice.

Majitelé mobilů od Nokie se o případnou podporu, například záruční servis, nemusí obávat. „Toto portfolio produktů značky Nokia bude i nadále dostávat plnou podporu od společnosti Microsoft,“ potvrdila mluvčí.

Nokia zaspala na poli smartphonů

Finská společnost Nokia dokončila prodej své divize výroby mobilních telefonů americkému Microsoftu na konci dubna. Obě firmy se současně dohodly, že součástí transakce nebudou dvě továrny v Indii a Koreji, oznámila v pátek Nokia. Microsoft se dohodl na převzetí divize Nokie za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč) loni v září.

Finská Nokia bude i nadále působit ve svých aktivitách jako samostatný subjekt. I když již nevlastní mobilní divizi, bude se věnovat například oblasti telekomunikační infrastruktury.

Se svými mobily Microsoft neuspěl

V dubnu roku 2010 odhalila společnost Microsoft dva nové mobilní telefony, kterými chtěla konkurovat populárnímu iPhonu od Applu. Protože se ale neprodávaly podle očekávání, byl po 48 dnech jejich prodej ukončen.

A to i přesto, že Microsoft za jejich vývoj podle své výroční zprávy zaplatil 240 miliónů dolarů, tedy 4,5 miliardy korun.

„Je to absolutní selhání,“ hodnotil prodej telefonů Kin One a Kin Two analytik Charles S. Golvin z agentury Forrester Research, který neskrýval překvapení nad tím, jak rychle firma celý projekt ukončila.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před dvěma roky sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nokia již není největším finským podnikem

Společnost Nokia v loňském roce v důsledku prodeje divize mobilních telefonů přišla o pozici největší finské firmy z hlediska objemu tržeb. Vystřídal ji státní...

Nokia již patří Microsoftu

Finská společnost Nokia dokončila prodej své divize výroby mobilních telefonů americkému Microsoftu. Obě firmy se současně dohodly, že součástí transakce...

Výběr článků

Načítám