Hlavní obsah

Televize Amazonu nestačí, chce ovládnout i mobilní trh

Společnost Amazon uvedla na trh zařízení Fire TV, které dokáže proměnit obyčejnou TV na chytrou. Letos však tento výrobce chystá minimálně ještě jednu zajímavou novinku – vlastní chytrý telefon. Sdělily to zdroje listu Wall Street Journal obeznámené s plány společnosti. Amazon by tak vstoupil na vysoce konkurenční trh, který ovládají přední světoví výrobci smartphonů Apple a Samsung.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Verze vlastního telefonu americká firma v minulých týdnech představila vývojářům v San Francisku a v domovském Seattlu, tvrdí zdroje. Zařízení prý chce představit na konci června a dodávky zahájit do konce září, tedy před obdobím nákupů na čas svátků.

Amazon doufá, že jeho přístroj se bude od ostatních telefonů na stále plnějším trhu s chytrými mobily odlišovat pomocí obrazovky, která dokáže zobrazovat trojrozměrné obrázky, aniž by byly potřeba speciální brýle, tvrdí zdroje.

O vlastním telefonu Amazonu se spekuluje už několik let, upozornila agentura Reuters. Na trhu s mobily mají nyní obří podíl Apple a Samsung, které se ale s příchodem nových rivalů jako Huawei a Lenovo potýkají s problémy ohledně toho, jak udržet marže.

Chytrá krabička Fire TV

Zkraje dubna Amazon uvedl zařízení Fire TV. To funguje v první řadě u televize jako streamovací set top box. To znamená, že nabídne přístup k internetovým video archívům. Díky službám Hulu, Netflix, Vimeo nebo například YouTube tak lidé s touto nenápadnou krabičkou získají přístup k více než dvěma stovkám tisíc filmů a seriálů na internetu. Další pořady a uživatelská videa nepočítaje.

Foto: archív výrobce

Amazon Fire TV

Novinka navíc díky upravenému operačnímu systému Android dokáže fungovat také jako televizní konzole. Vybírat je přitom možné z desítek tisíc nejrůznějších titulů, přičemž většina her je k dispozici zcela zdarma.

I přes nízkou cenu (2000 Kč) má zařízení výkonu na rozdávání. Čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 600 s taktem 1,7 GHz doplňují 2 GB operační paměti a 8GB úložný prostor. Pro úplnost dodejme, že samozřejmostí jsou standardy WiFi, Bluetooth i HDMI. Nechybí ani USB port pro připojení externích disků s vlastním video obsahem.

Amazon zatím potvrdil dostupnost Fire TV pro americký trh. Kdy se ukáže v Česku, zatím není jasné. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám