Hlavní obsah

Nejzajímavější novinky z největšího mobilního veletrhu

Novinky, mif

Minulý týden se ve španělské Barceloně konal největší veletrh mobilních technologií Mobile World Congress (MWC). Sjeli se na něj přední výrobci prakticky z celého světa a ukázali novinky, které přijdou na trh v letošním roce.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Šéf mobilní divize Samsungu JK Shin ukázal na MWC smartphone Galaxy S5.

Článek

Největší rozruch byl především kolem Nokie a Samsungu. Jihokorejský elektronický gigant totiž v Barceloně odhalil svou novou vlajkovou loď – model Galaxy S5. Ten je přímou odpovědí na nekorunovaného krále mobilního trhu – iPhone 5S, který je stále jedním z nejprodávanějších smartphonů vůbec. Apple jej přitom představil už před více než půlrokem, loni v září.

Přístroj přináší řadu inovací, lepší zabezpečení i vyšší výkon. Zda skutečně dokáže držet krok s konkurencí, ukáže až čas.

Foto: Albert Gea, Reuters

Na sportovce cílí chytré hodinky Galaxy Gear Fit.

Samsung ukázal také nové chytré hodinky, do kterých analytici vkládají velké naděje. K vidění byly hned tři modely, jež se od sebe liší především vzhledem. Největší zájem byl především o verzi Gear Fit, která je vybavena zahnutým barevným displejem. Hodinky hlídají mimo jiné zdravotní stav majitele a zobrazují došlé zprávy.

Odvážný krok do neznáma

Velice odvážný krok udělala finská Nokia, která již prakticky patří pod křídla Microsoftu. Na telefonech této značky se proto téměř bez výjimky objevuje poslední dva roky operační systém Windows Phone.

Nokia se však rozhodla využít u tří nových modelů řady X konkurenční platformu Android. A to především proto, že se těší v poslední době velice dobrým prodejním výsledkům. Nutno podotknout, že se Android na chytrých telefonech od Nokie svým vzhledem velmi podobá systému od Microsoftu, ale jde přesto o plnokrevný Android.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

LG G Flex

Překvapivě téměř bez povšimnutí mezi chytrými telefony zůstaly takzvané ohebné displeje, které měly být jedním z hlavních lákadel veletrhu. Jedním z mála vystavených modelů tak byl LG Flex. Ten však byl odhalen u v druhé polovině loňského roku a tak je notně okoukaný. Koneckonců na rozdíl od většiny dalších novinek se dá už zakoupit i v našich obchodech.

Nokia X: Finové sázejí na Android

Společnost Nokia uvedla na MWC 2014 historicky první chytré telefony s operačním systémem Android. Základ nabídky tvoří model Nokia X se čtyřpalcovým dotykovým displejem (480 x 800 obrazových bodů) a třímegapixelovým fotoaparátem. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8227 s taktem 1 GHz, který má k dispozici 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor. Ten je možné ještě dále rozšiřovat pomocí paměťových karet typu microSD.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Nokia X a verze plus vypadají zcela totožně, jediným rozdílem je velikost operační paměti.

Druhý model se jmenuje Nokia X+ a stejně jako první smartphone představený výše dokáže spolupracovat se dvěma SIM kartami najednou. Navíc je ale vybaven 768MB operační pamětí. Ostatní parametry jsou zcela totožné.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Nokia XL má pětipalcový displej.

To platí i v případě modelu Nokia XL, který završuje nabídku smartphonů s Androidem. Ten je postaven na stejných součástkách jako Nokia X+ (má 768MB operační paměť), ale disponuje větším displejem – pětipalcovým dotykovým IPS panelem s rozlišením 480 x 800 obrazových bodů. Navíc je vybaven také pětimegapixelovým fotoaparátem.

  • Klady: k telefonům bude navigace zadarmo
  • Zápory: průměrný výkon
  • Odhadovaná cena: 3000 – 3500 Kč

Mozilla Firefox: láká nízkou cenou

Společnost Mozilla, která stojí za operačním systémem Firefox a stejnojmenným internetovým prohlížečem, se bude letos snažit ukousnout co největší část mobilního trhu. Dopomoci by jí k tomu měl chystaný chytrý telefon, který zaujme především nízkou cenou 25 dolarů (500 Kč).

Foto: Geeksphone

Keon (vlevo) a Peak

Telefon bude určen především pro rozvojové trhy. Zda se objeví v prodeji také v České republice, zatím zástupci společnosti Mozilla neuvedli. Jisté není ani to, jak bude novinka přesně vypadat. Je ale více než pravděpodobné, že vzhled bude inspirován současnou nabídkou – dva z aktuálně nabízených telefonů s Firefoxem si můžete prohlédnout výše.

Otazník visí také nad hardwarovou výbavou novinky. Nutno podotknout, že mobilní operační systém Firefox je poměrně nenáročný, a tak dokáže pracovat i na relativně pomalých součástkách. Zatímco většina chytrých telefonů má dnes alespoň 512 MB, spíše však 1 GB operační paměti, systému od Mozilly stačí 128 MB.

  • Klady: bezkonkurenční cena
  • Zápory: zatím nejsou známy přesné parametry novinky
  • Odhadovaná cena: 500 Kč

Asus Fonepad 7 LTE: mezi tabletem a smartphonem

Základem FonePadu 7 LTE je procesor Intel Atom Z2560 taktovaný na 1,2 GHz, který má k dispozici 1GB operační paměť a 8 GB úložného prostoru. Ten je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet microSD.

Foto: archiv výrobce

Asus Fonepad 7 LTE

Dotykový displej zařízení má úhlopříčku sedm palců a nabídne rozlišení 1280 x 800 obrazových bodů. Integrován je fotoaparát na přední straně s rozlišením 1,2 MPx a na zadní se nachází pětimegapixelový. Samozřejmostí jsou i technologie wi-fi, Bluetooth či GPS. Vše pracuje pod operačním systémem Android.

Podle zástupců firmy je phablet stejně jako jeho předchůdce dostatečně velký pro pohodlnou práci, ale zároveň náležitě komfortní i pro telefonování. Pro některé uživatele ale bude i přesto až příliš velký.

  • Klady: práce na velkém displeji je velmi pohodlná
  • Zápory: pro některé uživatele již příliš velké rozměry
  • Odhadovaná cena: 7000 Kč

Samsung Galaxy S5: odolnost hraje prim

Samsung proti modelu Galaxy S4 posunul u novinky zase o kus dál i výkon. Čtyřjádrový procesor pracuje při taktu 2,5 GHz, k dispozici jsou 2 GB operační paměti a o dvacet procent větší akumulátor. Díky tomu by pátá generace měla vydržet pracovat bez elektrické zásuvky citelně déle. Novinkou je také speciální šetřící mód (Ultra power saving mode), díky kterému vydrží uživatel na příjmu celý den, i když mu zbývá pouze 10 % baterie.

Foto: Albert Gea, Reuters

Nový Samsung Galaxy S5

Dotykový displej modelu Galaxy S5 má uhlopříčku 5,1 palce a rozlišení 1080p. Novinkou je snímač otisků prstů. Ten se ukrývá, stejně jako u konkurenčního iPhonu 5S, v domovském tlačítku pod dotykovým panelem. Nechybí ani 16megapixelový fotoaparát, který dokáže zaznamenávat videa v rozlišení 4K.

Velkou předností novinky je i vysoká odolnost. Certifikace IP 67 zaručuje, že přístroj odolá špíně, prachu a mrazu. Dokonce může být až po dobu 30 minut bez jakékoliv újmy ponořen do vody do hloubky až jeden metr.

  • Klady: odolnost zařízení, výdrž baterie
  • Zápory: vyšší cena
  • Odhadovaná cena: 19 500 Kč

Geeksphone BlackPhone: extrémně zabezpečený

BlackPhone je nový telefon, který je výsledkem spolupráce společností Geeksphone a Silent Circle. Jeho hlavní předností je bezpečnost – disponuje upravenou verzí operačního systému Android. Platforma zvaná PrivatOS má zajistit, aby nikdo neoprávněný nemohl za žádných okolností získat přístup k citlivým datům uloženým v mobilu.

Šifrovaný telefon BlackPhone

SMS zprávy i telefonní hovory jsou zašifrovány, stejně tak mohou být zabezpečeny také kontakty a další soubory uložené v telefonu.

Ani samotný BlackPhone není žádné ořezávátko. V štíhlém těle se ukrývá 2GHz čtyřjádrový procesor, 2 GB operační paměti, 16 GB úložný prostor a 4,7palcový displej s rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů. Nechybí ani podpora rychlých mobilních sítí LTE či dva zabudované fotoaparáty s rozlišením osm a tři megapixely.

  • Klady: odolnost zařízení
  • Zápory: telefonu by slušelo větší rozlišení displeje
  • Odhadovaná cena: 14 000 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám