Hlavní obsah

Chytrý telefon s Firefoxem bude stát 500 Kč

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Mozilla, která stojí za operačním systémem Firefox a stejnojmenným internetovým prohlížečem, se bude letos snažit ukousnout co největší část mobilního trhu. Dopomoci by jí k tomu měl chystaný chytrý telefon, který zaujme především nízkou cenou 25 dolarů (500 Kč). Zástupci firmy to potvrdili na největším veletrhu mobilních technologií Mobile World Congress (MWC) ve španělské Barceloně.

Foto: Profimedia.cz

Mozilla ukázala na MWC řadu telefonů. Jak bude vypadat podoba levného smartphonu zatím není jasné.

Článek

„Jedná se o výsledek spolupráce Mozilly a čínské společnosti Spreadtrum Communications. Zařízení bude určeno pro rozvojové trhy v Asii, kde je cena zařízení velmi důležitá a kde nehrají takovou roli operátoři jako v Evropě. Mluví se zejména o Indonésii a Indii,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

Firefox je poměrně nenáročný, dokáže pracovat i na pomalých součástkách.

Zda se bude přístroj prodávat i v České republice, zatím není známo. Otazník visí také nad hardwarovou výbavou novinky. Nutno podotknout, že mobilní operační systém Firefox je poměrně nenáročný, a tak dokáže pracovat i na poměrně pomalých součástkách. Zatímco většina chytrých telefonů má dnes alespoň 512 MB, spíše však 1 GB operační paměti, systému od Mozilly stačí 128 MB.

Levný chytrý telefon nebude letos jedinou novinkou, kterou se budou tvůrci Firefoxu snažit prorazit na mobilním trhu. Chystá se také stolní počítač s touto mobilní platformou. Lákat bude také na pořizovací cenu, jež se bude pohybovat mezi 70 až 100 USD (1400 až 2000 Kč). [celá zpráva]

Levný tablet překvapí výkonem

Objevit by se měl letos také levný tablet s podobnou cenovkou jako zmiňované stolní PC. Ten nabídne překvapivě slušný výkon. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Vizualizace prvního tabletu od Mozilly

Základem bude čtyřjádrový procesor ARM Cortex A7 taktovaný na 1,0 GHz, který bude spolupracovat s grafickým jádrem PowerVR SGX544MP2. K dispozici budou 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor. Kapacitu bude možné dále navyšovat prostřednictvím paměťových karet typu MicroSD.

Přestože většina levných tabletů je vybavena sedmipalcovým displejem s nízkým rozlišením, prvotina od Mozilly bude disponovat dotykovým panelem s úhlopříčkou 10,1 palce a rozlišením 1280 x 800 obrazových bodů. Ve výbavě nebude chybět ani dvojice webkamer, dvoumegapixelová na přední a pětimegapixelová na zadní straně, bezdrátové adaptéry WiFi a Bluetooth či zabudovaný modul GPS.

Firefox OS je založen na technologii HTML5, kterou využívají i webové prohlížeče. Právě díky snadnému programování by měly podle předpokladů rychle přibývat nové aplikace a společně s nimi se také rozšiřovat uživatelská základna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám