Hlavní obsah

Nevadí mu voda ani prach. Samsung odhalil vrcholný model Galaxy S5

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Samsung v pondělí na největším veletrhu mobilních technologií Mobile World Congress (MWC) ve španělské Barceloně odhalila svou novou vlajkovou loď - chytrý telefon Galaxy S5. Novinka nabídne vyšší výkon, propracovanější systém zabezpečení a v neposlední řadě i odolnější konstrukci.

Foto: Albert Gea, Reuters

Nový Samsung Galaxy S5

Článek

Na úvod konference tradičně vystoupil šéf mobilní divize Samsungu JK Shin, který zhodnotil, jak si jihokorejský elektronický gigant vedl na poli smartphonů v minulých letech. „Já si opravdu vážím všech 200 miliónů zákazníků, kteří si koupili zařízení z řady Galaxy S,“ pochlubil se prodejními výsledky Shin.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Šéf mobilní divize Samsungu JK Shin ukazuje smartphone Galaxy S5.

„Ale bez dalšího čekání - tady je Galaxy S5,“ vykřikl před zcela zaplněným sálem a na obrazovce za ním se objevila nová vlajková loď. Tím si vysloužil potlesk všech přítomných.

Líbivý vzhled s vysokou odolností

Novinka se svým vzhledem velmi podobá předchůdci. Popravdě přední strana je od loňské čtyřky prakticky k nerozeznání, hladká zadní strana však byla nahrazena perforovaným krytem. Samozřejmostí je nabídka několika barevných variant - chybět nebude ani zlatá, která vyvolala mezi zákazníky u konkurenčního iPhonu 5S doslova mánii. [celá zpráva]

Samsung však nezapracoval pouze na vzhledu. Velkou předností novinky je i vysoká odolnost. Certifikace IP 67 zaručuje, že přístroj odolá špíně, prachu a mrazu. Dokonce může být až po dobu 30 minut bez jakékoliv újmy ponořen do vody do hloubky až jeden metr.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Galaxy S5 se bude nabízet v různých barevných kombinacích.

Foto: Albert Gea, Reuters

Zadní kryt je perforovaný.

Dotykový displej má uhlopříčku 5,1 palce a rozlišení 1080p, proti předchozí čtyřce nabízí nepatrně věrnější barevné podání. To je ale poznat pouze v případě, kdy oba modely leží bezprostředně vedle sebe.

Na tiskové konferenci se potvrdily i spekulace ohledně zabudovaného snímače otisků prstů. Ten se ukrývá, stejně jako u konkurenčního iPhonu 5S, v domovském tlačítku pod dotykovým panelem.

Aby Samsung nezapadl mezi celou řadu dalších výrobců, kteří produkují jeden chytrý telefon s operačním systémem Android za druhým, vyzbrojil stejně jako předchozí modely novinku pokročilými funkcemi. Řeč je například o osobním asistentovi S Voice, který umožňuje prostřednictvím hlasu vyhledávat informace, ovládat přístroj, odesílat SMS zprávy a e-maily či organizovat schůzky v kalendáři.

Foto: Albert Gea, Reuters

Nový Samsung Galaxy S5

S Voice dokáže také aktivovat a používat fotoaparát, čímž se dostáváme k další přednosti nového eska. Na zadní straně telefonu je totiž umístěn 16megapixelový senzor, který dokáže zaznamenávat videa v rozlišení 4K. Zajímavostí je mód Selective Focus, který dokáže rozostřit pozadí fotografie, ta díky tomu vypadá, jako by byla pořízena profesionální zrcadlovkou.

Šetřící mód udrží telefon na příjmu celý den s 10 % baterie.

Samsung proti modelu S4 posunul zase o kus dál i výkon. Čtyřjádrový procesor pracuje při taktu 2,5 GHz, k dispozici jsou 2 GB operační paměti a o dvacet procent větší akumulátor. Díky tomu by pátá generace měla vydržet pracovat bez elektrické zásuvky citelně déle. Novinkou je také speciální šetřící mód (Ultra power saving mode), díky kterému vydrží uživatel celý den na příjmu celý den, i když mu zbývá pouze 10 % baterie.

Stejně jako předchůdce bude pátá generace hlídat i zdravotní kondici uživatelů prostřednictvím snímače srdeční frekvence. Počítá se i s řadou volitelného příslušenství, například chytrými hodinkami Galaxy Gear 2, které jihokorejský elektronický gigant představil v neděli. [celá zpráva]

Foto: Albert Gea, Reuters

Chytré hodinky Galaxy Gear 2 byly odhaleny již v neděli.

Foto: Albert Gea, Reuters

Na sportovce cílí chytré hodinky Galaxy Gear Fit.

Na pondělní tiskové konferenci byl představen další model chytrých hodinek – Gear Fit. Tím se Samsung snaží zaujmout především uživatele z řad zapálených sportovců.

Nad cenou visí otazník

Chytrý telefon Samsung Galaxy S5 by se měl začít prodávat letos v dubnu, a to po celém světě. Jediné, nad čím zatím visí otazník, je pořizovací cena novinky. Tu totiž jihokorejský elektronický gigant neprozradil.

Samsung Galaxy S5 je přímou odpovědí na nekorunovaného krále mobilního trhu - iPhone 5S, který je stále jedním z nejprodávanějších smartphonů vůbec. Apple jej přitom představil už před více než půlrokem, loni v září. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Samsung Galaxy S 4

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám