Hlavní obsah

Nokia míří zpět na vrchol. Nabídne levné chytré telefony s Androidem

Novinky, mif

Poslední dva roky byly prakticky všechny chytré telefony od společnosti Nokia vybaveny operačním systémem Windows Phone. Není se čemu divit, když finského výrobce koupil Microsoft. Nyní však přichází zvrat, na trh se chystají tři smartphony vybavené konkurenční platformou Android. Na veletrhu Mobile World Congress (MWC) ve španělské Barceloně je odhalil šéf Nokie Stephen Elop.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Šéf Nokie Stephen Elop ukázal chytré telefony s Androidem na veletrhu Mobile World Congress.

Článek

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před dvěma roky sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

Posílit prodejnost měla tehdy navázaná spolupráce s americkým softwarovým gigantem, která loni vyústila velkou akvizicí – Microsoft se dohodl s Nokií na odkupu hlavní mobilní divize za 5,44 miliardy eur (zhruba 140 miliard Kč). [celá zpráva]

Tehdy nikdo nepředpokládal, že by ještě někdy v budoucnu mohl finský výrobce představit chytrý telefon s jiným operačním systémem, než je Windows Phone. Jenže klesající podíl na trhu nejspíše udělal své, a tak se Nokia rozhodla nabídnout přístroje s Androidem, který aktuálně kraluje mobilnímu trhu.

Podobnost s Windows zachována

Nutno podotknout, že se Android na chytrých telefonech od Nokie svým vzhledem velmi podobá systému od Microsoftu. Úvodní obrazovka je uspořádaná v jednotlivých barevných panelech, z nichž každý představuje jinou funkci nebo službu smartphonu. Tradičně nechybí ani off-line navigace a mapové podklady celého světa, které finský výrobce automaticky dává zdarma ke všem svým chytrým mobilům.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Nokia X a verze plus vypadají zcela totožně, jediným rozdílem je velikost operační paměti.

Základ nabídky tvoří model Nokia X se čtyřpalcovým dotykovým displejem (480 x 800 obrazových bodů) a třímegapixelovým fotoaparátem. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8227 s taktem 1 GHz, který má k dispozici 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor. Ten je možné ještě dále rozšiřovat pomocí paměťových karet typu microSD.

Druhý model se jmenuje Nokia X+ a stejně jako první smartphone představený výše dokáže spolupracovat se dvěma SIM kartami najednou. Navíc je ale vybaven 768MB operační pamětí. Ostatní parametry jsou zcela totožné.

To platí i v případě modelu Nokia XL, který završuje nabídku smartphonů s Androidem. Ten je postaven na stejných součástkách jako Nokia X+ (má 768MB operační paměť), ale disponuje větším displejem – pětipalcovým dotykovým IPS panelem s rozlišením 480 x 800 obrazových bodů. Navíc je vybaven také pětimegapixelovým fotoaparátem.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Nokia XL má pětipalcový displej.

Základní model za 3000 Kč

Základní Nokia X se bude prodávat za 89 eur bez daní a dotací, dostupná by měla být během pár dní. Ostatní dva modely vyjdou na 99 eur, respektive na 109 eur v případě verze XL. Zakoupit je však bude možné až v druhém čtvrtletí letošního roku.

Stejná dostupnost všech tří novinek by měla být také na tuzemském trhu. Ceny v českých obchodech budou i po připočítání daní a poplatků příznivé. Lze očekávat, že se budou pohybovat mezi 3000 a 3500 Kč v závislosti na konkrétním modelu.

Jak je z cenové politiky Nokie patrné, nové přístroje by měly tohoto výrobce opět vynést na vrchol. S těmito smartphony totiž necílí na náročné uživatele, ale na masy – a právě ty ovlivňují podíl trhu nejvíce. Vrcholnou nabídku budou, alespoň prozatím, tvořit chytré telefony Lumia s operačním systémem Windows Phone.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám