Hlavní obsah

Nokia již není největším finským podnikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nokia v loňském roce v důsledku prodeje divize mobilních telefonů přišla o pozici největší finské firmy z hlediska objemu tržeb. Vystřídal ji státní ropný podnik Neste Oil. Informovala o tom agentura APA. Neste Oil loni utržil kolem 17,5 miliardy eur (482 miliard korun), zatímco tržby Nokie se propadly téměř o polovinu na 13 miliard eur.

Foto: Nokia

Nokia 5110 – to byl přístroj, po kterém toužil v devadesátých letech snad každý.

Článek

V roce 1865 finskou společnost založil Fredrik Idestam ve městě Nokia – právě podle něj se tento světoznámý podnik jmenuje. K papírně se na konci 19. století přidala firma na zpracování kaučuku, kterou vlastnil Eduard Polón. V portfoliu Nokie se tak rázem objevily například holínky.

Rok 1967 se považuje za zlomový, neboť tehdy si nepříliš výrazná Nokia začala budovat renomé ve světě. Vznikla samostatná divize zabývající se výrobou telekomunikačních zařízení. Nejprve se vše točilo okolo síťových zařízení. První telefon – Mobira Senator – byl uveden na trh v roce 1982, o dva roky později se pak objevil slavný Mobira Talkman – přenosný autotelefon.

Zaspala nástup konkurence

Nokia byla v uplynulých desetiletích jasnou jedničkou finského podnikového sektoru. V 90. letech minulého století se podle odhadů spolu se svými dceřinými společnostmi podílela zhruba 70 procenty na celkové hodnotě akcií obchodovaných na helsinské burze. Bývalý šéf podniku Jorma Ollila byl občas kvůli svému vlivu na politiku v médiích označován za "finského krále", napsala APA.

Nokia se koncem září dohodla, že prodá svou divizi mobilních telefonů americké softwarové společnosti Microsoft za 5,44 miliardy eur. [celá zpráva ]

Firma byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji však předloni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. [celá zpráva] Finské společnosti se příliš nedařilo na trhu s chytrými telefony, kde zaspala nástup konkurentů Apple a Samsung.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám