Hlavní obsah

Deset miliónů virů ohrožuje chytré telefony a tablety s Androidem

Počet škodlivých aplikací pro mobilní zařízení s operačním systémem Android se letos na konci ledna meziročně zvýšil zhruba o šestinu na deset miliónů. Uvedla to antivirová firma Kaspersky Lab.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ve většině případů škodlivé programy cílí na finanční údaje uživatelů. Ilustrační foto

Článek

V lednu identifikovala antivirová společnost kolem 200 000 jedinečných vzorků mobilních škodlivých programů. To je o 34 procent více než loni v listopadu, kdy odhalila 148 000 vzorků. Hlavní platformou, na kterou se kybernetičtí zločinci zaměřují, je Android.

Oficiální obchod pro Android nabízel na konci ledna přes 1,1 miliónu aplikací. Neoficiální obchody jich prodávají daleko víc a jsou mnohem pravděpodobněji škodlivé.

Viry cílí na finanční údaje 

Ve většině případů škodlivé programy cílí na finanční údaje uživatelů. To je případ třeba mobilní verze trojského koně Carberp původem z Ruska, který krade informace uživatelů ve chvíli, kdy je odesílají na bankovní server. Podle Kaspersky Lab v Rusku v současnosti vzniká většina škodlivého softwaru pro Android.

Podle doporučení odborníků by uživatelé na svých zařízeních neměli aktivovat vývojářský mód ani zapínat možnost instalace aplikací třetích stran. Měli by instalovat pouze aplikace z oficiálních zdrojů a přitom pečlivě prostudovat, jaká oprávnění vyžadují. Používat by měli bezpečnostní software.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám