Hlavní obsah

Světový odbyt chytrých telefonů loni překonal miliardu kusů

Světový odbyt chytrých telefonů loni dosáhl 1,004 miliardy kusů. Oproti předešlému roku se dodávky smartphonů zvýšily o 38,4 procenta, a poprvé tak překonaly hranici jedné miliardy kusů. Oznámila to analytická společnost IDC. U společnosti Strategy Analytics údaje o globálních dodávkách jednu miliardu nepřekročily.

Foto: Samsung

Samsungu podíl na trhu stoupl.

Článek

Na celkových dodávkách všech mobilních telefonů se podle IDC chytré mobily v loňském roce podílely 55,1 procenta. V předešlém roce přitom jejich podíl představoval něco přes dvě pětiny. Jedničkou na trhu zůstal jihokorejský výrobce elektroniky Samsung, kterému podíl meziročně stoupl o procentní bod na 31,3 procenta. Konkurenčnímu Applu zůstala druhá příčka. Podíl na trhu mu podle IDC klesl z 18,7 procenta na 15,3 procenta.

Huawei Technologies Company, LG Electronics a čínská Lenovo Group byly třetím, respektive čtvrtým a pátým největším prodejcem chytrých telefonů na světě. Podíl každé z firem loni nepřesáhl pět procent, sdělila podle agentury Reuters analytická společnost.

Data společnosti Strategy Analytics mezitím ukázala, že Samsung Electronics ve čtvrtém čtvrtletí prodal rekordních 86 miliónů chytrých telefonů, a zvýšil tak náskok nad americkým Applem, a to i přes nový rekord v prodeji jeho iPhonů. Podle Strategy Analytics měl Samsung na globálním trhu s chytrými mobily v loňském posledním čtvrtletí podíl 29,6 procenta a Apple podíl 17,6 procenta. Data také ukázala, že trh s levnějšími přístroji, kde dominují čínští výrobci, prudce rostl a ovlivňoval celé odvětví smartphonů.

Strategy Analytics se domnívá, že za celý uplynulý rok dodávky chytrých telefonů po celém světě stouply o 41 procent na rekordních 990 miliónů kusů. Samsungu podle ní podíl na trhu stoupl na 32,2 procenta z 30,4 procenta před rokem. Apple byl druhý s 15,5 procenta na trhu a 153,5 miliónu prodaných iPhonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám