Hlavní obsah

Nejúspěšnější smartphone všech dob má doma 150 miliónů lidí

Novinky, zgl

Opravdový zájem široké veřejnosti o chytré telefony odstartoval před více než osmi lety Steve Jobs na tiskové konferenci v San Francisku, když odhalil první iPhone. Přestože právě smartphony s logem nakousnutého jablka patří mezi nejpopulárnější přístroje na trhu, což dokládají i tisícové fronty, které se na nové modely každý rok čekají, úplné prvenství iPhonu nepatří.

Foto: Nokia

Nokia 5230

Článek

Nejpopulárnějším smartphonem na planetě je totiž v dnešní době již stařičká Nokia 5230, která přišla na trh už v roce 2010. Finský výrobce na rozdíl od svých konkurentů vsadil na průměrnou výbavu a díky tomu i nízkou cenu. Nokii se totiž podařilo vůbec poprvé nabídnout smartphone s operačním systémem Symbian za méně než pět tisíc korun.

Foto: Nokia

Nokia 5230

Prolomení této hranice působilo na zákazníky jako zaklínadlo, díky čemuž si nakonec model 5230 koupilo více než 150 miliónů lidí. Za tuto sumu získali relativně slušně zpracovaný telefon, který se místo tlačítek ovládal pomocí dotykového displeje. V jeho výbavě nechyběly ani 2MPix fotoaparát či slot pro paměťové karty.

Podle serveru The Daily Telegraph je Nokia 5230 nejen nejprodávanějším chytrým telefonem historie, ale také čtvrtým nejpopulárnějším mobilem vůbec. První příčka patří Nokii 1110, kterou si koupilo 250 miliónů lidí, druhá Nokii 3210 (160 miliónů lidí) a třetí Nokii 1200 (150 miliónů). [celá zpráva]

Nabízí se otázka, jak jsou na tom přístroje společností Apple a Samsung, které aktuálně kralují mobilnímu trhu. Nejprodávanějším iPhonem je verze 4S, kterou si od roku 2011 koupilo přes 60 miliónů lidí.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S III

Nejprodávanějším telefonem od Samsungu je smartphone Galaxy S III. Ten si za více než dva roky koupilo 40 miliónů lidí. Jihokorejský elektronický gigant, podobně jako Apple, uvádí na trh novou vlajkovou loď pravidelně každý rok. Je tedy nepravděpodobné, že by se někdy v budoucnu vyšplhaly prodeje na výrazně vyšší cifry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám