Hlavní obsah

Výrobce telefonů BlackBerry vykázal rozsáhlou čtvrtletní ztrátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadský výrobce chytrých telefonů BlackBerry, který se delší dobu potýká s existenčními problémy, ve třetím finančním čtvrtletí prodělal 4,4 miliardy USD (zhruba 89 miliard Kč). Jeho tržby se propadly o více než polovinu na 1,19 miliardy USD z 2,73 miliardy před rokem. Oznámila to firma s tím, že se dohodla na spolupráci s tchajwanskou společností Foxconn.

Foto: BlackBerry

Chytrý telefon BlackBerry Z10 (Ilustrační foto)

Článek

Ke ztrátě ve čtvrtletí, které skončilo 30. listopadu, přispěly rozsáhlé odpisy. Hospodářský výsledek se prudce zhoršil ve srovnání se stejným loňským obdobím, kdy firma vydělala devět milionů USD. Akcie firmy po zveřejnění výsledků oslabily o šest procent.

Za poklesem tržeb stojí pokračující nejistota ohledně budoucnosti podniku. Ten začátkem minulého měsíce opustil plán nechat se odkoupit jinou společností. Místo toho se rozhodl prodat dluhopisy za miliardu USD a uskutečnit rozsáhlé změny ve vedení. Firma již dříve představila plán na propuštění 4500 zaměstnanců, což je zhruba 40 procent její celkové pracovní síly.

Pětiletá dohoda s Foxconnem

Společnost BlackBerry oznámila, že uzavřela pětiletou dohodu o partnerství se smluvním výrobcem elektroniky Foxconn. Společně budou vyvíjet a vyrábět telefony pro rozvíjející se trhy. "Pro BlackBerry je to zcela nezbytná dohoda," řekl serveru BBC analytik Ben Wood z poradenské společnosti CCS Insight. "Foxconn jim zajistí prostor k tomu, aby byli konkurenceschopní," dodal.

Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji iPhone od americké společnosti Apple a za dalšími zařízeními, která využívají operační systém Android.

BlackBerry měla v polovině roku 2008, krátce po nástupu iPhonů, tržní hodnotu 83 miliard dolarů a byla nejhodnotnější kanadskou firmou. Její akcie se ale propadly z tehdejších více než 140 dolarů na nynějších zhruba šest dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám