Hlavní obsah

EU schválila plán Microsoftu na převzetí mobilní divize finské Nokie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise schválila plán americké společnosti Microsoft na převzetí divize mobilních telefonů finského výrobce Nokia bez podmínek. Komise to uvedla na svém webu.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Komise dospěla k závěru, že transakce nevyvolá obavy týkající se hospodářské soutěže, především proto, že činnosti stran se překrývají jen mírně," sdělila komise.

Brusel se zároveň domnívá, že vazby mezi mobilním operačním systémem Microsoftu, jeho mobilními aplikacemi a softwarem pro podnikovou elektronickou poštu s mobilními zařízeními Nokie pravděpodobně nepovedou k tomu, že by konkurenčním společnostem bránily v přístupu na trh.

Microsoft je už dva roky softwarovým partnerem Nokie – někdejší jedničky globálního trhu mobilních telefonů. Tomu Nokia dominovala 14 let, na začátku loňského roku ji ale z pomyslného trůnu sesadila konkurenční společnost Samsung a podíl firmy začal klesat měsíc od měsíce více.

Koupě Nokie je jednou z největších akvizicí Microsoftu v celé jeho historii. Prvenství patří Skypu, za který americký softwarový gigant v roce 2011 zaplatil 8,5 miliardy dolarů. Podle analytiků ale byla cena příliš vysoká, protože společnost Skype v té době bojovala s tím, aby byla vůbec zisková. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám