Hlavní obsah

Hackeři prolomili zabezpečení nového iPhonu

Jen pár dní poté, co se začaly prodávat nové iPhony, má Apple zaděláno na problémy. Skupině německých hackerů se totiž podařilo prolomit zabezpečení snímače otisků prstů, kterým je vybaven vrcholný model 5S. Tato nová technologie přitom podle zástupců amerického počítačového giganta měla chránit smartphony před zločinci a slídily, kteří se budou chtít do přístrojů dostat.

BEZ KOMENTÁŘE: Jak se němečtí hackeři dostali do iPhonu?

 
Článek

Zabezpečení se podařilo prolomit uskupení Chaos Computing Club (CCC), která patří mezi největší a nejrespektovanější skupinu hackerů na světě. Informovala o tom agentura Reuters.

CCC na svých internetových stránkách zveřejnila video, které ukazuje, jak se někdo snaží dostat do iPhonu 5S pomocí falešného otisku prstu. Skupina jej získala tak, že si otisk vyfotografovala a vytiskla na tenkou folii. Ke svému článku rovněž přidala návod, jak získat otisk prstu.

Zástupci Apple se ke zprávě zatím nevyjádřili. Pokud je zpráva pravdivá, bude to pro amerického počítačového giganta velmi nepříjemné, protože právě snímačem otisků chtěl výrazně odlišit svůj přístroj od konkurence.

Apple iPhone 5SVideo: Apple

Odměna za prolomení

„Otisk prstu by se neměl používat pro zabezpečení čehokoli. Necháváte ho všude a je velmi jednoduché vyrobit si falešný otisk prstu,“ uvedl v článku hacker, který si říká Starbug. Podle CCC lze podobný postup použít k prolomení většiny snímačů otisků prstů na trhu.

Dotykový senzor na novém modelu iPhonu 5S slouží k odemknutí přístroje a nakupování v internetovém obchodě iTunes. Uživateli stačí jednoduše přiložit svůj prst na hlavní tlačítko telefonu. Recenzenti se minulý týden rozplývali nad jeho spolehlivostí a nad tím, jak snadno se používá.

Bezpečnostní odborníci, kteří minulý týden nabídli odměnu tomu, kdo jako první prolomí zabezpečení snímače prstů iPhonu, uvedli, že zkoumají informace zveřejněné na internetových stránkách CCC, ale chtějí více informací. Odměna za prolomení kódu činí více než 13 tisíc dolarů (téměř 248 tisíc Kč) v hotovosti, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám